Suedezii merg tot pe mâna dreptei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa de centru-dreapta a premierului suedez Fredrik Reinfeldt a câştigat alegerile legislative de ieri cu 49,1 la sută din voturi, faţă de 45,1 la sută din obţiuni cât a primit coaliţia de stânga, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, difuzate de televiziunea publică SVT.

Cu 4,6 la sută din voturile electoratului, Partidul de extremă-dreapa Democraţii din Suedia (SD) intră pentru prima dată în Parlamentul suedez, potrivit exit-poll-ului difuzat de SVT. Sondajele la ieşirea de la urne ale televiziunii TV4 dădeau 48,2 la sută pentru coaliţia de centru-dreapta şi 46,4 pentru opoziţie. Conform aceloraşi surse, premierului Reinfeldt nu are o majoritate absolută. Al doilea mandat succesiv al unui guvern de dreapta ar fi o premieră în Suedia, unde, timp de 80 de ani, social-democraţii au dominat scena politică.

Ţara care sfidează criza

Ultimii patru ani au fost marcaţi de reduceri masive de taxe. Liderul social-democrat al opoziţiei, Mona Sahlin, a acuzat coaliţia de guvernare că periclitează modelul de protecţie socială, considerat drept cel mai de succes din lume.

Premierul Reinfeldt susţine însă că partidul său s-a concentrat pe a obţine „un sistem financiar sănătos". El a promis reducerea în continuare a taxelor, dar şi mărirea cheltuielilor cu protecţia socială. Contrastul cu austeritatea fiscală a restului Europei este izbitor. Popularitatea actualului guvern se explică prin faptul că acesta a reuşit să conducă Suedia cu succes prin criza financiară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite