Statele Unite vor Vietnamul ca aliat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul îşi schimbă strategia militară mizând pe Vietnam, inamicul său de odinioară, pentru a contracara expansiunea Chinei.

Statele Unite ale Americii au o nouă strategie militară ce se axează pe Asia şi pe regiunea Pacificului şi care se traduce prin întărirea parteneriatelor în regiune. Cum în Pacific creşte rivalitatea militară dintre SUA şi China, Washingtonul încearcă să contracareze Beijingul prin legături mai puternice cu Vietnamul.

Duminică, Leon Panetta a fost în vizită la baza militară de la Cam Ranh, prima deplasare de acest fel făcută de un secretar american al Apărării în ultimele trei decenii, notează publicaţia „The Financial Times". În 2011, Statele Unite şi Vietnamul au semnat un acord de cooperare militară, iar la sfârşitul săptămânii trecute, Panetta, aflat în turneu în Asia, a mers în Vietnam pentru a discuta modalităţile de aplicare a acestuia, relevă „Le Figaro".

Repoziţionarea forţelor

În ultimii ani, cei doi inamici de altădată s-au apropiat într-un mod spectaculos, iar creşterea puterii Chinei nu este deloc străină de întărirea legăturilor dintre Washington şi Hanoi. Anul acesta, cheltuielile militare ale Beijingului au ajuns la aproximativ 100 de miliarde de dolari. Aflat sâmbătă la Singapore, Leon Panetta a declarat că „până în 2020, Marina americană îşi va repoziţiona forţele de la o proporţie de 50% în Pacific şi 50% în Atlantic la o proporţie de 60%-40% în favoarea Pacificului - incluzând şase portavioane, precum şi majoritatea navelor şi submarinelor".

Marina americană are la dispoziţie 285 de nave, dintre care jumătate se află în Pacific. Totodată, numărul de exerciţii militare făcute de SUA în regiunea Pacificului va creşte.

China a reacţionat imediat prin agenţia sa oficială de presă, avertizând că nu este momentul pentru „a face valuri" în Marea Chinei de Sud. Agenţia China Nouă a denunţat, de asemenea, „conceptul supraevaluat al «ameninţării chineze» în ceea ce priveşte libertatea de a naviga" în aceste ape disputate de mai multe ţări. Dar Statele Unite afirmă că nu iau partea nimănui.

„Vigilenţă sporită"în ambele tabere

După declaraţiile făcute de Panetta la Singapore, generalul chinez Ren Haiquan a afirmat că armata chineză îşi va spori vigilenţa. Acelaşi gen de discurs a fost adoptat şi de secretarul american al Apărării. „Armata chineză este în expansiune şi se modernizează. Trebuie să rămânem vigilenţi. Trebuie să fim puternici. Trebuie să fim pregătiţi să depăşim orice provocare", a declarat Leon Panetta. „Dar cel mai important este să începem o nouă eră a cooperării în ceea ce priveşte apărarea", între Statele Unite şi ţările asiatice, a adăugat secretarul american al Apărării.

În acest context, experţii consideră că Vietnamul joacă un rol-cheie în regiune. Această ţară „deţine cheia pentru echilibrul forţelor din Marea Chinei de Sud", arăta un studiu recent făcut de Centrul pentru o nouă securitate americană. Potrivit acestuia, dacă Vietnamul nu se opune unei creşteri a puterii Chinei, ţări mai slabe şi mai puţin hotărâte, precum Filipine, au puţine şanse de a bloca „hegemonia chineză". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite