Statele Unite ale Americii şi Israelul fac planuri pentru Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-au întâlnit ieri la Washington, discuţia fiind dominată de problema Iranului.

Întâlnirea a avut loc pe fondul speculaţiilor din ultimul timp, apărute în presă şi în declaraţiile publice ale unor oficiali ai statului evreu, că Israelul ar putea ataca Iranul în această vară. Administraţia Obama nu a spus dacă ar susţine un astfel de atac şi a afirmat că nu vede nicio dovadă că Iranul ar construi o armă nucleară, dar preşedintele Barack Obama s-a declarat dispus să „folosească forţa" pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară. El s-a pronunţat totuşi în favoarea unei soluţii diplomatice şi a spus că regretă că „se vorbeşte prea mult de un război" împotriva Teheranului. „În ultimele săptămâni, astfel de discuţii au servit regimul iranian, prin creşterea preţului petrolului, de care depinde pentru a-şi finanţa programul nuclear", a spus preşedintele american.

„Mai este loc pentru diplomaţie"

Premierul Netanyahu insistă ca guvernul american să aibă o poziţie mai agresivă în privinţa programului nuclear al Iranului. Întâlnirea celor doi lideri a avut loc pe fondul conferinţei anuale a Comitetului pentru Afaceri Publice Americano-Israelian, un puternic grup de lobby proisraelian de la Washington.

Barack Obama a cerut Teheranului să aleagă calea diplomatică pentru rezolvarea acestei crize, subliniind că Iranul este „supus unei presiuni mai puternice ca niciodată" din cauza sancţiunilor adoptate de Statele Unite şi aliaţii lor. „Cred cu fermitate că mai este loc pentru diplomaţie - însoţită de o oarecare presiune - pentru a rezolva această criză", a spus Obama.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite