Vezi cu cât a fost finanţată armata egipteană de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii zece ani, Egiptul a primit circa 1,8 miliarde de dolari anual din partea Statelor Unite, cea mai mare parte a banilor fiind destinaţi armatei. Totalul de 28 de miliarde de dolari primiţi încă din 1975 fac din Egipt al patrulea cel mai mare beneficiar al ajutoarelor venite din partea SUA, după Afganistan, Pakistan şi Israel.

Situaţia s-ar putea schimba însă în urma confruntărilor violente dintre manifestanţi şi poliţia egipteană, oficialii de la Casa Albă luând în considerare întreruperea ajutorului acordat acestui stat, informează Al-Jazeera.

O treime din ajutorul militar primit de Egipt este folosit, în principal, pentru înlocuirea armelor sovietice vechi cu armament din SUA. De altfel, în ultimele patru zile de proteste, canistrele cu gaz lacrimogen folosite împotriva manifestanţilor erau "Made in USA". Printre armele furnizate de Statele Unite se numără mai multe avioane de luptă de tip F-4 şi F-16, transportoare blindate de trupe, elicoptere Apache, baterii de rachete antiaeriene şi aeronave de supraveghere aeriană, potrivit Departamentului american de Stat. În plus, pe lângă modernizarea echipamentelor militare din Egipt, SUA participă şi la exerciţii militare comune cu statul cel mai populat din lumea arabă.

Asistenţa Statelor Unite pentru Egipt este reprezentată de tratatul de pace egipteano-israelian din 1979, prin care Egiptului îi este promis ajutor în schimbul menţinerii acordului. Statele Unite privesc Egiptul ca pe o forţă moderatoare în lumea arabă şi un mediator cheie în conflictul israeliano-palestinian.



Criticii politicii Washingtonului faţă de Egipt susţin că banii nu au ca scop consolidarea puterii militare egiptene împotriva oricărei ameninţări externe, deoarece aceasta ar fi contrară obiectivului american de asigurare a securităţii israeliene şi de a menţine supremaţia militară israelienă asupra vecinilor săi arabi. În schimb, acest ajutor este folosit în principal la consolidarea securităţii interne a regimului şi la capacitatea acestuia de a confrunta mişcările populare.

Mai mult, un document publicat de WikiLeaks dezvăluie că există nemulţumire din partea oficialilor militari egipteni, care consideră că ajutorul de 1,3 miliarde de dolari pe an  nu este suficient.

image

Potrivit aceluiaşi document, secretarul adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu, Colin Kahl, a spus că e puţin probabil ca Statele Unite să sporească ajutorul, având în vedere "situaţia financiară dificilă". El i-a asigurat totuşi pe oficialii egipteni că Statele Unite vor continua să pledeze pentru nivelul actual de asistenţă militară şi resping orice încercări de a condiţiona fondurile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite