Statele Unite îşi lasă veteranii pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

200.000 dintre americanii fără adăpost au luptat în războaie duse în numele valorilor libertăţii şi democraţiei Date ale "Oficiului pentru Veteranii de Război" din SUA arată că

200.000 dintre americanii fără adăpost au luptat în războaie duse în numele valorilor libertăţii şi democraţiei

Date ale "Oficiului pentru Veteranii de Război" din SUA arată că aproximativ 1.500 de tineri proaspăt întorşi din Irak şi Afganistan îngroaşă rândurile veteranilor fără adăpost care au luptat în Vietnam.

Deşi veteranii de război din SUA reprezintă 11% din populaţia adultă, un sfert din persoanele fără adăpost sunt foşti soldaţi care au luptat pe front, se arată într-un raport publicat ieri de asociaţia nonprofit "National Alliance to End Homelessness" şi citat de AP.

Cifrele furnizate de organizaţie pentru 2005 arată că, din cele aproximativ 750.000 de persoane fără adăpost, aproape 200.000 erau veterani de război.

Aceeaşi asociaţie estimează că, în 2006, aproape o jumătate de milion de veterani nu au avut unde să locuiască pentru o anumită perioadă de timp. Există voci care susţin că prezenţa timpurie a veteranilor din Irak şi Afganistan în adăposturile pentru aşa-numiţii "tramps" (vagabonzi) indică un viitor sumbru. Veteranii din Vietnam au devenit locatarii adăposturilor la zece ani după încetarea războiului. În cazul veteranilor din războaiele recente, lucrurile se mişcă însă mult mai repede.

Directorul filialei din Pennsylvania a "Oficiului pentru Veteranii de Război" (Veterans Affairs) apreciază că numărul celor care suferă de afecţiuni psihice ca urmare a traumelor provocate de război este foarte mare. Faptul că mulţi ajung în această situaţie după terminarea războaielor nu este o noutate în Statele Unite. Acest lucru s-a întâmplat mai ales după Războiul din Vietnam.

În urmă cu 20 de ani, potrivit statisticilor, străzile americane reprezentau "căminul" a un sfert de milion de veterani. Deşi serviciile acordate acestora s-au îmbunătăţit în ultimele două decenii, resursele financiare sunt insuficiente pentru a face faţă nevoilor cu care se confruntă veteranii Americii.

O speranţă pentru veterani

Programul V.A. a debutat în 1987, la 12 ani după căderea Saigonului. În prezent, 400 dintre tinerii întorşi din Irak şi Afganistan au fost introduşi într-un program special, menit a veni în ajutorul celor care nu au unde să locuiască sau să lucreze.

Organizaţia a reuşit să asigure, în diverse oraşe din SUA, 15.000 de paturi care pot fi ocupate temporar sau permanent de veteranii fără locuinţă. "Veteran Affairs" cheltuieşte pentru programele de ajutorare a veteranilor aproximativ 265 milioane de dolari anual şi aproape 1,5 miliarde de dolari pentru asigurarea de servicii medicale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite