Statele Unite iau partea Georgiei în conflictul cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Tbilisi au anunţat că racheta antiradar Raduga Kh-58, lansată marţi asupra teritoriului georgian, a fost fabricată în Rusia. Moscova continuă să nege orice implicare.

Autorităţile de la Tbilisi au anunţat că racheta antiradar Raduga Kh-58, lansată marţi asupra teritoriului georgian, a fost fabricată în Rusia. Moscova continuă să nege orice implicare. Deşi preşedintele georgian, Mikhail Saakashvili, a cerut Europei să condamne actul de agresiune, o reacţie promptă în acest sens
a venit doar din partea Statelor Unite.

Ministrul de externe georgian a declarat că ţara sa deţine imagini radar care demonstrează că avionul de tip Su-24, implicat în tirul de rachetă, venea dinspre teritoriul rus.

Preşedintele Saakashvili a catalogat incidentul drept "o probelmă de securitate europeană", cerând statelor de pe bătrânul continent să ia atitudine faţă de acţiunile Moscovei. "Aceasta a fost o provocare cu scopul de a submina pacea în Georgia, de a cauza panică şi de a schimba cursul politic al ţării", a spus Mikhail Saakashvili. De cealaltă parte, Rusia continuă să nege implicarea în incident: "Respingem categoric orice implicare a Rusiei în aceste evenimente; acuzaţiile nu sunt conforme cu realitatea", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Singura reacţie internaţională clară de până acum a venit doar din partea Statelor Unite, care au cerut Moscovei "să-şi mai tempereze retorica". Matt Bryza, adjunctul secretarului de stat american pe Afaceri Europene şi Eurasiatice, a declarat că SUA încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat marţi şi să stabilească dacă Rusia a fost implicată. El a respins vehement ipoteza lansată de ministrul de externe rus, conform căreia georgienii ar fi înscenat incidentul pentru a provoca tensiuni în zonă. Bryza a lăudat autorităţile de la Tbilisi pentru felul în care au reacţionat: "Spre deosebire de Rusia, răspunsul Georgiei este lăudabil; sperăm ca toată lumea să fie la fel de reţinută ca Georgia".

Autorităţile georgiene susţin că incidentul de acum două zile nu este primul de acest fel. Pe parcursul acestui an, elicoptere ruseşti ar fi survolat spaţiul aerian al Georgiei şi ar fi atacat mai multe regiuni. Un raport al reprezentantului Uniunii Europene la Tbilisi consemnează faptul că autorii atacurilor nu au putut fi identificaţi.

Varianta accidentului

Surse implicate în investigarea incidentului au lansat ipoteza că este vorba despre o mare încurcătură. Potrivit acestora, forţe separatiste au deschis focul asupra avionului rusesc, în timp ce acesta traversa teritoriul Osetiei de Sud. Pilotul rus ar fi fost nevoit să lanseze racheta, ceea ce ar explica de ce nu a avut loc nicio explozie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite