Start în cursa pentru Casa Albă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile din micuţul stat Iowa ar putea aduce primele clarificări în privinţa favoriţilor la prezidenţialele din noiembrie Primele consultări pentru desemnarea candidaţilor democrat

Alegerile din micuţul stat Iowa ar putea aduce primele clarificări în privinţa favoriţilor la prezidenţialele din noiembrie

Primele consultări pentru desemnarea candidaţilor democrat şi republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie au loc astăzi, în statul Iowa. Rezultatele ultimelor sondaje sunt contradictorii, reflectând incertitudinea mare care domneşte în rândul alegătorilor americani.

La democraţi, tânărul senator de Illinois Barack Obama şi fosta Primă Doamnă Hillary Clinton conduc cursa pentru Casa Albă. Obama se clasează primul într-un sondaj publicat de cel mai important cotidian din Iowa, "Des Moines Register", în timp ce Clinton îl devansează în alte două sondaje difuzate de CNN şi postul public C-Span.

În ceea ce îi priveşte pe republicani, fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee îl devansează pe fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney în două sondaje ("Des Moines Register" şi C-Span). În sondajul CNN, Huckabee este devansat de Romney. Orice pronostic serios cu privire la rezultatele acestor prime consultări în vederea selectării candidaţilor democrat şi republican pentru alegeri pare imposibil din cauza inconsecvenţei alegătorilor şi a sistemului electoral complex.

Democraţii, mult mai vizibili

Pentru prima oară în istoria Statelor Unite, o femeie, Hillary Clinton, şi un afro-american, Barack Obama, au şanse mari să obţină învestitura Partidului Democrat, campaniile celor doi fiind cele mai vizibile. Şi în tabăra republicană cursa este foarte deschisă.

Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas şi pastor baptist, şi mormonul Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts, îşi dispută primul loc.

Favoritul republican la nivel naţional, Rudolph Giuliani, pare situat în afara cursei în Iowa, iar John McCain, unul dintre cei mai respectaţi oameni politici din SUA, mizează mai ales pe primarele din New Hampshire, prevăzute pentru 8 ianuarie. Nu este sigur că învingătorul caucusului din Iowa va profita de rezultat ca de o rampă de lansare, decât dacă diferenţa între el şi adversari va fi considerabilă.

Nu sunt excluse surprizele

Pretendenţii la Casa Albă, şapte din partea republicanilor şi opt de la democraţi, şi-au făcut o campanie intensă în ultimele luni în Iowa, stat cu mai puţin de trei milioane de alegători.

Ei nu au precupeţit niciun efort pentru a atrage alegătorii, cheltuind milioane de dolari în deplasări, mitinguri şi, mai ales, spoturi pentru televiziune. Iowa este un stat în care în mod tradiţional se produc surprize. Aici au ieşit din umbră Jimmy Carter în 1976, Walter Mondale în 1984 şi John Kerry în 2004, când marele favorit în sondaje era Howard Dean. Cinci din ultimii şapte învingători la caucusurile din Iowa au obţinut ulterior învestitura partidului lor.

Cu căţel, cu purcel în campanie

Campania a abordat mai puţin teme de politică externă, cu câteva excepţii, axându-se în general pe teme de interes intern imediat. Accentul a fost pus pe problema asigurărilor de sănătate, după ce sondajele au arătat că acest subiect se află în fruntea preocupărilor electoratului.

În ceea ce priveşte candidaţii democraţi, aceştia au promis să pună capăt războiului şi să înceapă imediat retragerea trupelor. Republicanii, cu excepţia senatorului John McCain, fervent apărător al trimiterii de întăriri în Irak, au refuzat orice calendar de retragere.

Spre deosebire de alte campanii, copiii candidaţilor sunt omniprezenţi în campanie, iar unii participă chiar activ, cu ajutorul blogurilor şi al site-urilor video. Mai mult, cu excepţia lui Chelsea, fiica lui Hillary Clinton, copiii mai mari şi-au întrerupt temporar studiile şi slujbele pentru a face parte din echipa de campanie a părinţilor.

Modul de desemnare a candidaţilor

Desemnarea preşedintelui SUA, care va avea loc la 4 noiembrie, este precedată de un proces lung şi costisitor. Alegătorii sunt chemaţi să decidă la alegerile primare sau ale adunărilor (caucus), organizate stat după stat, între opt candidaţi democraţi şi şapte republicani. Aceste primare şi caucusuri au scopul de a desemna delegaţii care vor participa la convenţia celor două partide unde va fi ales oficial candidatul fiecăruia la preşedinţie.

În cazul caucusurilor, cuvânt al indienilor algonkini care înseamnă "reuniune a şefilor de trib", alegătorii fiecărui partid se reunesc în grupuri mici pentru a dezbate timp de câteva ore, în general seara, înainte de a se pronunţa pentru candidatul favorit.

Primul caucus este tradiţional organizat în Iowa, un stat rural lipsit de comunităţi afro sau hispanice importante.

Convenţia democrată se va derula între 25 şi 28 august 2008 la Denver, Colorado, iar cea republicană este prevăzută pentru 1-4 septembrie la Minneapolis, Minnesota. În realitate însă, identitatea învingătorului se conturează la primare şi caucusuri, pe măsură ce acestea se derulează. De cele mai multe ori, convenţia are tendinţa să ratifice încă din primul tur de scrutin o alegere devenită deja evidentă până la acea dată. Consultările se vor încheia în 3 iunie în Montana, Dakota de Sud şi New Mexico.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite