Stare de urgenţă în sudul Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Natura se dezlănţuie cu furie în Louisiana şi în Japonia,unde câteva zeci de oameni şi-au pierdut deja viaţa. America, care nici nu şi-a revenit încă bine după uraganul Irene, este măturată din nou de o furtună tropicală. Autorităţile din Louisiana se pregătesc pentru ce e mai rău.

Formată în Golful Mexic, furtuna tropicală Lee a ajuns, ieri, în statul Louisiana, care a fost devastat în urmă cu şase ani de uraganul Katrina. Guvernatorul statului din sudul SUA, Bobby Jindal, a decretat starea de urgenţă, avertizând populaţia asupra riscului unor inundaţii majore. Vântul, care a atins o viteză de 75 kilometri la oră, şi ploile puternice pun la mare încercare digurile din New Orleans, care au cedat în 2005, în timpul uraganului Katrina, inundând oraşul construit parţial sub nivelul mării şi ucigând 1.500 de oameni.

Reconstrucţie de mântuială după Katrina

Potrivit cotidianului ­„Times-Picayune", un raport al serviciilor americane de construcţii militare evaluează ca „aproape negativ" sistemul actual de diguri. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în reconstrucţia zonei după Katrina au fost investite peste zece miliarde de dolari. Cel puţin 35.000 de locuinţe au rămas deja fără curent electric în urma ruperii stâlpilor de înaltă tensiune. Furtuna a perturbat încă de acum trei zile producţia de hidrocarburi în Statele Unite, 169 de platforme offshore fiind evacuate, ceea ce reprezintă mai mult de un sfert din cele 617 platforme aflate în exploatare în Golful Mexic. Meteorologii avertizează că Lee riscă să devină extrem de periculoasă în Munţii Apalaşi (nord-est).

Taifunul Talas seamănă moartea în Japonia

În această vreme, în vestul Japoniei, taifunul Talas a ucis cel puţin 17 oameni şi a dus la dispariţia altor 43. Aproape 100 de oameni au fost răniţi în timpul taifunului.  Vântul a atins o viteză de peste 108 kilometri pe oră, iar ploile puternice au dus la ieşirea din matcă a unor râuri şi au provocat alunecări de teren în insula Shikoku şi în vestul Honshu. Posturile de televiziune nipone au prezentat imagini cu torente de noroi, care inundau străzile, smulgeau din rădăcini copaci şi luau pe sus maşini. În vestul şi centrul Japoniei, cel puţin 460.000 de oameni au primit ordin de evacuare, relatează agenţia de presă Kyodo. Peste 400 de zboruri au fost anulate pe aeroporturile din vestul Japoniei.

35.000 de locuinţe din statul Louisiana, din sudul SUA, au rămas fără curent electric din cauza furtunii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite