Stânga franceză îşi ia revanşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea tur de scrutin al alegerilor municipale din Franţa a confirmat tendinţa primului, partidul lui Sarkozy fiind învins în majoritatea oraşelor mari Opinia publică din Hexagon nu

Al doilea tur de scrutin al alegerilor municipale din Franţa a confirmat tendinţa primului, partidul lui Sarkozy fiind învins în majoritatea oraşelor mari

Opinia publică din Hexagon nu pare să fi uitat de problemele economice şi de promisiunile neîndeplinite ale şefului statului. Rezultatele din cel de-al doilea tur al localelor au adus o victorie netă candidaţilor socialişti, ceea ce, potrivit presei internaţionale, înseamnă că "avertismentul dat pe 9 martie s-a transformat în sancţiune pe 16 martie". Unul dintre marii câştigători este primarul Parisului, Bertrand Delanoe.

"Mulţi dintre alegătorii noştri au preferat să se abţină" - a fost comentariul sec al ministrului cercetării, Valerie Pecresse, o apropiată a preşedintelui Sarkozy, după aflarea rezultatelor care arătau victoria stângii.

Într-adevăr, pentru UMP, formaţiunea politică a şefului statului francez, cel de-al doilea tur a adus o singură veste bună: aceea că oraşul Marsilia a rămas în mâinile primarului de dreapta Jean-Claude Gaudin. În rest, stânga a cucerit cel puţin nouă oraşe mari, printre care se află Toulouse, Strasbourg, Caen, după ce îşi "adjudecase" şi Rouen în primul tur.

Astfel, în prezent socialiştii deţin 25 de oraşe cu mai mult de 100.000 de locuitori, faţă de numai 12, cât are dreapta. De asemenea, aceasta a pierdut, în favoarea stângii, 38 de oraşe cu mai mult de 30.000 de locuitori. Un caz aparte îl constituie formaţiunea de centru MoDem a lui Francois Bayrou, care a ieşit cam "şifonată" după runda a doua a municipalelor. Candidaţii ei au fost înfrânţi chiar şi în localităţile unde obţinuseră victorii în primul tur.

Sarkozy, contestat de apropiaţi?

Victoria netă a socialiştilor l-a făcut pe preşedintele acestora, Francois Hollande, să aprecieze că "stânga va fi într-o mare măsură la putere, pentru că Partidul Socialist a devenit primul partid din Franţa în privinţa prezenţei teritoriale".

Presa internaţională nu a întârziat să întoarcă pe toate feţele eşecul usturător al dreptei. Cotidianul "Le Temps" se întreabă dacă prin UMP nu va bate un vânt de revoltă şi dacă Sarkozy va mai fi capabil să-şi menţină "imaginea de câştigător".

La rândul său, "Wall Street Journal" apreciază că preşedintele francez a devenit, de fapt, "o victimă a modei". Ceasul Rolex de 14.000 de dolari, costumele de jogging Ralph Laurent l-au costat mult în ochii electoratului, care nu a agreat ideea ca preşedintele lor să fie (numai) "un agent de publicitate pentru obiecte de lux".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite