Standard & Poor’s: Economia se prăbuşeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile suverane ale celor mai mari economii ale lumii se îndreaptă spre "explozie", din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a costurilor provocate de criza financiară, avertizează un studiu elaborat de Standard & Poor's (S&P). Dacă actualele politici fiscale vor fi menţinute, agenţia de rating susţine că datoria medie ca procent din PIB a 49 de state, reprezentând două treimi din populaţia lumii, va ajunge la 245% până

Intitulat "Îmbătrânire globală 2010: Un adevăr ireversibil", studiul arată că, în 50 de ani de-acum înainte, datoriile a 60% din economiile lumii vor fi devenit "toxice", trimiţând în faliment ţările respective.

Citeşte şi:
Investitorii străini în România pun umărul la relansarea economiei

România, luată la ochi

Deficitele bugetare şi datoriile au crescut rapid în întreaga lume, după ce guvernele au cheltuit mii de miliarde de dolari pe programe de stimulare a economiilor. Grecia a fost nevoită să ceară sprijinul financiar al UE şi al Fondului Monetar Internaţional, iar costurile la care se împrumută Portugalia şi Irlanda au urcat puternic, din cauza temerilor că şi aceste ţări ar putea ajunge în situaţia primeia. Nivelul mediu al datoriei celor 49 de state, care includ SUA, China şi majoritatea ţărilor UE, este în prezent de 36% din PIB, estimează S&P.

Iar scăderea natalităţii combinată cu îmbătrânirea populaţiei creşte costurile cu pensiile şi alte cheltuieli sociale. Datoriile din ce în ce mai mari vor conduce, probabil, la scăderea ratingurilor suverane, dacă statele nu-şi schimbă politicile fiscale. În cazul României (luată în calcul alături de Ucraina, Rusia şi Brazilia), din cauza nereformării sistemului de pensii, S&P prognozează o explozie a costurilor. Studiul aminteşte că România încearcă abia acum să implementeze reforma pensiilor, la presiunea FMI şi a UE.

"Presiunile determinate de creşterea cheltuielilor vor provoca schimbări profunde ale perspectivelor economice pentru ţările din întreaga lume. Erodarea va începe din 2015, moment în care calificativele mai multor state cu rating ridicat vor intra sub presiune", afirmă, în concluzie, S&P.

„Războiul valutelor"

Ţările cu economii emergente (inclusiv China) şi cele dezvoltate au fost pe punctul de a declanşa un "război al valutelor", sâmbătă, la reuniunea FMI. Emergentele au reproşat SUA că au slăbit intenţionat dolarul, fapt ce le afectează economiile şi au cerut FMI să supravegheze strict economiile dezvoltate. SUA au acuzat China că subevaluarea artificială a yuanului şi rezervele sale enorme de devize au contribuit la dezechilibrele economice internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite