Spionul spaniol se voia consilierul lui Evo Morales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cârtiţa Moscovei din serviciile spaniole a obţinut mai mult de 145 de mii de euro din trădare Presa spaniolă continuă dezvăluirile despre Roberto Flórez García, fost agent

Cârtiţa Moscovei din serviciile spaniole a obţinut mai mult de 145 de mii de euro din trădare

Presa spaniolă continuă dezvăluirile despre Roberto Flórez García, fost agent secret arestat pentru că a vândut informaţii secrete Rusiei. Ziarul "El Pais" scrie că acesta îşi deschisese un birou în Bolivia şi dorea să-şi ofere serviciile, în calitate de consilier, preşedintelui Evo Morales.

Roberto Flórez García, fost agent al Centrului Naţional de Informaţii (CNI) spaniole, a fost arestat miercurea trecută sub acuzaţia că a vândut Rusiei informaţii clasificate ale serviciului secret spaniol, între anii 2001 şi 2004. El dispunea şi de un birou în Bolivia, unde intenţiona să-şi ofere serviciile în calitate de consilier. Roberto Flórez García făcea dese călătorii de afaceri în Mexic, cu toate că firma pe care o conducea, din 2005, nu avea rezultate economice prea bune, scrie "El Pais". În schimb, ziarul spaniol afirmă că fostul agent a obţinut mai mult de 145 de mii de euro de la serviciile secrete ruse.

Cinci ani infiltrat în ETA

Biroul pe care îl deţinea în Bolivia îi slujea lui García nu numai pentru a-şi oferi serviciile preşedintelui Morales, în calitate de consilier.

Citând diferite surse, "El Pais" afirmă că multe din conturile sale bancare înregistrau mişcări nejustificate de activitatea economică. În 2000, el a fost şi în Peru, unde a câştigat încrederea unui lider al opoziţiei. Între anii 1992 şi 1997, fostul agent a fost infiltrat şi în ETA.

Acuzaţiile aduse fostului agent acuzat de trădare i-au şocat pe locuitorii din satul său natal, Bayo (Asturia). El părăsise de mai multă vreme localitatea, după moartea mamei sale, şi aproape nimeni nu şi-l mai amintea.

Evo Morales, un lider de stânga

Liderul Mişcării către Socialism (MAS), Evo Morales a devenit preşedinte al Boliviei, în 2006, jucând un rol important în mişcările împotriva privatizării apei şi pentru privatizarea hidrocarburilor. El este, de asemenea, liderul mişcării "cocalero" - a cultivatorilor de coca - care rezistă împotriva eforturilor Guvernului SUA de eradicare a coca. Evo Morales a fost declarat primul şef de stat indigen al Boliviei după cucerirea spaniolă, în urmă cu 470 de ani. El a devenit un apropiat aliat ideologic al unui alt lider de stânga - duşman declarat al SUA - preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite