Spionajul ţine SUA şi Rusia la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunile de spionaj ale Moscovei pe teritoriul Statelor Unite sunt mai ample ca pe vremea Războiului Rece Numărul ofiţerilor acoperiţi ai Rusiei care activează pe teritoriul Statelor

Operaţiunile de spionaj ale Moscovei pe teritoriul Statelor Unite sunt mai ample ca pe vremea Războiului Rece

Numărul ofiţerilor acoperiţi ai Rusiei care activează pe teritoriul Statelor Unite este mai mare ca niciodată, spune un raport întocmit la Washington. Consilierii de la Casa Albă cred că nicio ţară nu este mai agresivă în domeniul spionajului decât Rusia lui Vladimir Putin. Un fost coleg al acestuia explică de ce.

SVR-ul, braţul extern al fostului KGB, are o vastă reţea de spioni economici în Statele Unite, care încearcă să afle toate noile descoperiri, mai ales dacă au şi aplicaţii militare. Se estimează că orice proiect militar aflat în dezvoltare sau numai în cercetare include cel puţin două persoane care, direct sau indirect, furnizează informaţii Rusiei, spune Iuri Şveţ, un fost agent KGB, coleg de clasă cu Vladimir Putin. "Pe vremea Uniunii Sovietice, numărul de spioni era limitat de faptul că agenţii trebuiau să fie angajaţi ai Ministerului de Externe sau ai agenţiilor de presă. Acum, orice companie de succes din Rusia, care îşi trimite angajaţii în străinătate, poate fi purtătoare de spioni", spune Iuri Şveţ.

Performanţe deosebite

Cum Putin însuşi a fost agent KGB timp de 16 ani, e limpede că pretenţiile sale sunt deosebite. Iuri Şveţ, care l-a cunoscut personal pe Putin, spune că pe actualul preşedinte al Rusiei îl interesează în mod deosebit informaţiile despre realizările tehnice şi militare ale americanilor, iar acest lucru va împiedica cele două ţări să fie cu adevărat prietene. Oamenii trimişi de Moscova sunt bine acoperiţi, opina ieri cotidianul "The Sunday Times". Un caz de acum şase luni poate oferi un exemplu. Autorităţile din Canada au arestat şi deportat atunci un agent rus, care se ascundea sub numele de Paul William Hampel. El pretindea că este cetăţean canadian şi folosea un certificat fals de naştere. A intrat de mai multe ori în Statele Unite, unde se interesa în special de industria de aviaţie. Tot anul trecut, americanii l-au arestat pe Ariel Weinmann, un fost ofiţer de submarin din Marina SUA, care făcea copii electronice ale unor documente secrete şi le transmitea ruşilor, care îl racolaseră prin anii "90.

Omul KGB-ului, la Washington

Iuri Şveţ, fost coleg de clasă cu Vladimir Putin, a fost agent KGB trimis în misiune la Washington, ca ziarist al ITAR-Tass. În anul 1993 a cerut viză ca refugiat în Statele Unite, iar în 1994 a publicat cartea "Staţia Washington - Viaţa mea ca spion KGB în America". Acum este expert internaţional pe probleme legate de fosta URSS şi avocat. El spune că Putin consideră că SUA sunt slăbite de războiul din Irak şi doreşte să impună Rusia drept noua cea mai mare putere a lumii. În februarie, anul acesta, Putin a acuzat America că îşi impune interesele în dauna lumii întregi. Şveţ crede că Vladimir Putin ar putea să-şi dorească exact acelaşi lucru pentru Rusia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite