Spionajul rus în Germania s-a intensificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 120 de diplomaţi ruşi dintre cei 360 acreditaţi la Berlin desfăşoară acţiuni de spionaj, scrie săptămânalul "Focus", citând surse din cadrul BfV (Oficiul Federal pentru

Nu mai puţin de 120 de diplomaţi ruşi dintre cei 360 acreditaţi la Berlin desfăşoară acţiuni de spionaj, scrie săptămânalul "Focus", citând surse din cadrul BfV (Oficiul Federal pentru Apărarea Constituţiei).

Potrivit BfV, Germania este principala ţintă din Europa a spionajului rusesc. Diplomaţii lucrează sau colaborează cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), cu Serviciul de Informaţii Externe (SVR) şi cu Serviciul de Informaţii Militare (GRU). Printre ei se numără şi câţiva şefi de direcţii a căror activitate se concentrează asupra parlamentarilor şi politicienilor din partidele mari.


Oficiali ai BfV au precizat însă că atenţia agenţilor ruşi este îndreptată în special asupra oamenilor de ştiinţă, a cercetătorilor, militarilor şi managerilor marilor companii din sectorul industrial. Dezvăluirile din "Focus" survin după ce, înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, "Die Welt" nota, citând tot surse din cadrul Oficiului Federal pentru Apărarea Constituţiei, că preşedintele Vladimir Putin, el însuşi fost agent în RDG, a decis intensificarea spionajului pe teritoriul german.


Conform cotidianului, Kremlinul ar fi interesat mai ales de informaţii referitoare la tehnologii avansate şi din industria de armament, în încercarea de a aduce puterea de război a noii Rusii la un nivel comparabil cu cel al fostei Uniuni Sovietice. (Cătălina Mihai)

Diplomat iranian, expulzat

"Der Spiegel" susţine că, în luna iulie, guvernul german a expulzat un diplomat iranian, care a încercat să achiziţioneze echipamente necesare obţinerii uraniului îmbogăţit. În acest scop, diplomatul a intrat în legătură cu un angajat al unei companii din Bavaria. Ministerul german de Externe a refuzat să comenteze informaţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite