Speologii captivi în peştera din Romy, sănătoşi şi nevătămaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei speologi, blocaţi de miercuri la 700 m sub pământ într-o peşteră din regiunea Romy, în munţii La Pierre Saint-Martin, au fost regăsiţi sănătoşi şi nevătămaţi sâmbătă seara, a anunţat un responsabil al echipelor de intervenţie, potrivit AFP.

Speologii, care profitaseră de o scădere a nivelului apelor, depăşiseră sifonul în spatele căruia rămăseseră blocaţi din cauza inundării acestuia şi s-au întâlnit cu salvatorii lor în timp ce se îndreptau cu propriile mijloace spre ieşire.

La puţin timp după 20:30 sâmbătă seara, cei trei bărbaţi se aflau obosiţi, dar sănătoşi la nivelul unei tabere amenajate la 450 m sub nivelul solului, unde prevăzuseră să se odihnească până la ora patru dimineaţa, a adăugat Steve Oliny, director al centrului operaţional al incendiilor şi asistenţei din Pyrenees-Atlantiques.

Salvatorii şi speologii îşi vor relua atunci urcuşul spre intrarea în galerie, ieşirea lor în aer liber fiind prevăzută pentru duminică dimineaţa, între orele 10 şi 11.

Patru scufundători specializaţi de la Asistenţa franceză speologică, precedaţi de artificieri, îşi începuseră sâmbătă dimineaţa coborârea în peşteră cu intenţia de a pătrunde în sifonul inundat şi a intra în contact cu speologii blocaţi.

Cei trei speologi, care făceau parte dintr-un grup de şapte coborâţi luni în peştera de la Romy, s-au văzut izolaţi de colegii lor miercuri după o subită creştere a apelor subterane care au obstruat sifonul natural în spatele căruia se aflau. Grupul intenţionase să urce la suprafaţă joi, scrie Agerpres.

Peştera de la Romy se află în masivul La Pierre Saint-Martin, unul dintre cel mai vaste situri speologice din Europa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite