Spectacol vulcanic oferit de Popocatepetl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mexicanii care locuiesc în jurul muntelui au putut vedea un nor de fum şi cenuşă înalt de opt kilometri, însă oficialii spun că nu există pericol . Vulcanul Popocatepetl, din Mexic, şi-a

Mexicanii care locuiesc în jurul muntelui au putut vedea un nor de fum şi cenuşă înalt de opt kilometri, însă oficialii spun că nu există pericol .

Vulcanul Popocatepetl, din Mexic, şi-a înteţit activitatea în ultimele zile, oferind un adevărat spectacol. Începând de sâmbătă, craterul aruncă fum şi cenuşă, norul vulcanic atingând cea mai mare înălţime din ultimii şapte ani. Popocatepetl se află la numai 60 de kilometri de capitala Mexico City, dar oficialii spun că nu există pericol major.

"Judecând după altitudine, este cel mai mare nor pe care l‑am văzut în ultimii şapte ani", a declarat directorul Planului Operativ condus de guvern, Ramon Pena, citat de AFP.


El a spus totuşi că activitatea vulcanică ce se produce în aceste zile la numai 60 de kilometri în sud-estul capitalei mexicane, Mexico City, nu schimbă actuala "alertă cod galben" - care înseamnă că nu există riscuri - pentru populaţia din vecinătate. Coloana de fum, cenuşă şi abur care se ridică din craterul vulcanului a coborât treptat peste satele şi oraşele din statul mexican Puebla, situate în vecinătate.


Muntele este monitorizat din 1994


Vulcanul, cu o înălţime de 5.452 de metri, a fost într-o stare de adormire până în 1994, când a devenit din nou activ. În acel an s-a produs o erupţie majoră, gazele şi cenuşa fiind împrăştiate de vânt pe o rază de 25 de kilometri. În acel an au fost evacuate oraşele şi satele din vecinătate, iar muntele a început să fie monitorizat de experţi pentru a depista momentul unei eventuale erupţii majore.

Începând din 1994, zona din jurul vulcanului a fost închisă de autorităţi pe o rază de 12 kilometri. O altă erupţie majoră a lui Popocatepetl a fost în decembrie 2000, când zeci de mii de oameni au fost evacuaţi de guvernul mexican pe baza avertizărilor experţilor. Popocatepetl, numit de mexicani El Popo sau Don Goyo, este al doilea munte ca înălţime din Mexic, după Pico de Orizaba (5.636 m).

Activitatea recentă a vulcanului s-a făcut simţită încă de la jumătatea lui decembrie 2007, însă atunci coloana de fum a atins numai trei kilometri în înălţime.


Popocatepetl este vizibil cu uşurinţă din capitala mexicană în zilele senine. Locuitorii din Puebla, oraş aflat la numai 40 de kilometri de vulcan, se bucură de priveliştea culmilor acoperite de zăpadă şi gheaţă aproape tot timpul anului.

Alţi vulcani cu activitate recentă Kilauea, Hawaii, SUA Tungurahua, Ecuador St. Helens, Washington, SUA
Bagana, Papua Noua Guinee Llaima, Chile Sangay, Ecuador

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite