Spania trece la represalii la adresa Argentinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima măsură economică adoptată de guvernul de la Madrid împotriva Argentinei, după ce statul sud-american a anunţat naţionalizarea companiei petroliere YPF, controlată de grupul spaniol Repsol, constă în blocarea importurilor de biodisel, scrie „Wall Street Journal".

Guvernul spaniol  a decis ca toată cantitatea de biodisel amestecată în combustibilul procesat în Spania să provină din ţări ale Uniunii Europene. Adoptarea acestei reguli blochează exporturile Argentinei de biodisel către Spania, care anul trecut s-au situat la circa 750 de milioane de euro şi au acoperit circa 45% din necesarul pieţei spaniole.

Presiune internaţională

Madridul încearcă să organizeze o presiune internaţională asupra Argentinei, după ce statul sud-american, o fostă colonie spaniolă, a prezentat planuri de a expropria în cea mai mare parte pachetul de acţiuni deţinut de Repsol la YPF. Statul vrea să preia 51% din acţiunile YPF, urmând ca Repsol să rămână cu 6%.

Campania Spaniei dă unele semne de succes, notează „Wall Street Journal". Şi Stetele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la decizia Argentinei, iar lideri politici din Mexic şi alte state au condamnat tentativa de naţionalizare. Parlamentul European a adoptat, de asemenea, o rezoluţie pentru supendarea tratamentului comercial preferenţial pentru Argentina.

Decizia ar putea ajuta şi industria producţiei de biodisel din Spania, care s-a plâns în ultimii ani de ceea ce consideră a fi concurenţă incorectă din partea producătorilor din Argentina şi Indonezia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite