Spania, secretul unui succes european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peninsula Iberică poate reprezenta pentru România nu numai o destinaţie a forţei de muncă, ci şi un model postaderare Intrarea în Comunitatea Europeană, în 1986, a influenţat

Peninsula Iberică poate reprezenta pentru România nu numai o destinaţie a forţei de muncă, ci şi un model postaderare

Intrarea în Comunitatea Europeană, în 1986, a influenţat fundamental economia Spaniei, a declarat Rosa Sancez Yebra Alonso, consilier la Biroul Comercial al Ambasadei Spaniei în România.

Exemplul Spaniei poate fi util pentru a proiecta o imagine a României peste 20 de ani, mai ales că ambele ţări au unele puncte comune: dimensiunea geografică, populaţia, poziţia periferică în UE şi structura socio-economică asemănătoare.

"Este greu să cuantificăm efectele acestui <> cunoscut astăzi ca politica de coeziune economică şi socială a UE. La aderarea Spaniei, în 1986, nu existau instrumentele de ajutor economic de astăzi.

Aderarea Peninsulei Iberice s-a produs în paralel cu crearea pieţei interne a UE şi a stabilirii mecanismelor de solidaritate care garantează funcţionarea armonioasă", a declarat Rosa Sancez. Potrivit datelor oferite de ambasadă, în 1985, Spania avea un PIB de 297,4 mii de milioane de euro, care a ajuns, în 2006, la o mie de miliarde de euro.

În termeni relativi, PIB-ul spaniol a evoluat de la 8% din PIB-ul total al UE, care avea 15 membri la vremea respectivă, la 9,7%. În aceeaşi perioadă, venitul pe cap de locuitor în Spania a evoluat de la 71,6% la 90,1% din media UE.

Ajutoarele comunitare au ridicat PIB-ul

În perioada 1986-2006, Spania a primit din bugetul comunitar 78.131 milioane de euro. În perioada 1989-1993, PIB-ul spaniol a fost în medie cu 1,75%/an mai mare, faţă de cât ar fi fost în lipsa ajutoarelor comunitare, iar în perioada 1994-1999, creşterea a fost în medie de 3,3%, după cum afirmă Rosa Sancez.

Administraţia publică spaniolă şi firmele private cunosc bine mecanismele pentru utilizarea fondurilor şi şi-au pus experienţa la dispoziţia autorităţilor române.

Patru din 10 km de autostradă, finanţaţi din fonduri UE

Ajutoarele comunitare au avut un rol foarte important în atingerea nivelului de dezvoltare la care a ajuns Spania în ultimii 21 de ani.

Potrivit datelor ambasadei, o treime din diminuarea diferenţei dintre venitul spaniol pe cap de locuitor şi media europeană se poate atribui fondurilor structurale şi de coeziune. Din ajutoare comunitare s-au finanţat patru din fiecare 10 kilometri ai autostrăzilor şi şoselelor. În Spania existau numai 2.000 km de şosele în 1985 faţă de circa 10.000 km în prezent.

12 octombrie - sărbătoare naţională

Astăzi este Ziua Naţională a Spaniei, simbolizând data la care Cristofor Columb a ajuns în America, în 1492. Evenimentul este marcat, ca în fiecare an, prin parade militare la Madrid. 12 octombrie este şi ziua Sfântului Pilar, patronul Zaragozei. Pilar este un nume comun în Spania, iar pentru mulţi dintre spanioli ziua numelui este chiar mai importantă decât data naşterii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite