Spania: proteste violente ale studenţilor şi liceenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceenii şi studenţii au organizat marşuri, miercuri, în toată Spania împotriva tăierilor bugetare din educaţie şi a violenţei poliţiei, acestea fiind marcate de incidente la Barcelona, relatează AFP.

La Barcelona, între 25.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, şi 70.000 potrivit organizatorilor, s-au mobilizat pentru a denunţa "escrocheria socială" a reducerilor bugetare.

"Nu vom plăti pentru escrocherie. Să salvăm universitatea publică", proclama o banderolă plasată în faţa marşului.

Ajunşi în faţa Bursei, unii manifestanţi au început să fluiere, apoi au aruncat cu diverse obiecte în faţada clădirii, potrivit poliţiei care a folosit bastoanele împotriva manifestanţilor pentru a-i dispersa şi a arestat mai multe persoane.

Vitrinele unei bănci au fost sparte de manifestanţi, dintre care unii purtau cagule sau aveau feţele acoperite cu fulare. Mai multe coşuri de gunoi, scutere ale poliţiei sau mobilier urban au fost incendiate.

Ca măsură de precauţie, intrarea principală a Congresului mondial al telefoniei mobile din Barcelona a fost blocată de poliţie.

Studenţii protestează inclusiv faţă de violenţa poliţiei din timpul precedentelor manifestaţii de la Valencia, la 20 februarie.

O reuniune a liceenilor a degenerat în acest oraş din estul Spaniei şi scenele cu poliţişti lovind cu bastoanele tineri manifestanţi, unii cu feţele pline de sânge, au generat indignare în întreaga ţară.

Pentru a redresa finanţele regiunii Valencia, cea mai îndatorată din ţară, Guvernul regional a anunţat la 5 ianuarie creşterea impozitelor şi a tăierilor bugetare în întreprinderile publice, cheltuielile sanitare şi sectorul educaţiei, cu 1,1 miliarde de euro.

"Fac tăieri în ceea ce priveşte şcoala publică. Nu ne dau de lucru şi când protestăm democratic ne lovesc fără să fie pedepsiţi", a denunţat secretarul general al sindicatului naţional al studenţilor, Tohil Delgado, precizând că în regiunea Valencia, "peste 65 de instituţii şcolare au fost afectate de întreruperea căldurii sau a electricităţii".

"Nu noi am creat criza, dar noi plătim în toate sensurile cuvântului", a declarat el.

Mai multe marşuri sunt prevăzute în aproximativ 40 de oraşe din ţară, în special la Valencia, unde manifestanţii au fost în număr de câteva zeci de mii pentru a denunţa cura de austeritate impusă de Guvernul de dreapta în vederea reducerii deficitului public care a atins 8,51 la sută din PIB în 2011, dincolo de plafonul de 6 la sută prevăzut.

Studenţii critică şi reforma din domeniul muncii anunţate pentru a se încerca relansarea angajării într-o ţară unde şomajul a atins cote record de 22,85 la sută.

Miercuri, sindicatele spaniole au cerut organizarea unor manifestaţii în 60 de oraşe, în cadrul unei zile europene împotriva austerităţii.

La Madrid, 1.000 de manifestanţi s-au reunit în cursul serii în piaţa Puerta del Sol, în jurul unei pancarte pe care se putea citi "Jos reforma pieţei muncii. Grevă generală" la apelul celor două mari sindicate din ţară, UGT şi CCOO.

Anterior, sute de studenţi au manifestat în spatele unei pancarte cu un mesaj ironic: "Bine aţi venit pe piaţa muncii. Munca ne eliberează", o aluzie la nivelul şomajului, care afectează un tânăr activ din doi.

"Toate tăierile şi reformele de pe piaţa muncii fac dificilă intrarea tinerilor în viaţa activă. Văd un viitor sumbru după încheierea studiilor", afirmă Diego Parejo, un student în vârstă de 21 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite