Spania, paralizată de controlorii de trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul spaniol a fost nevoit, ieri, să decreteze „stare de alertă  ca răspuns la greva spontană a controlorilor de trafic aerian care a paralizat, de vineri seară, traficul.

Măsura deschide calea declanşării unor urmăriri penale împotriva greviştilor care refuză să se întoarcă la lucru, a anunţat ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP. Este prima dată, potrivit presei spaniole, când Executivul ia o astfel de măsură de la reinstauarea democraţiei în 1977.

Administrarea traficului aerian civil a fost încredinţată, ieri, armatei. Închiderea spaţiului aerian a afectat peste 2000 de zboruri şi 330.000 de persoane care se pregăteau să plece în minivacanţa prilejuită de sărbătoarea Constituţiei (6 decembrie) şi Sărbătoarea Concepţiei Imaculate (8 decembrie). Un adevărat haos s-a instalat în aeroporturi, unde oamenii au rămas blocaţi ore în şir. Mai multe companii aeriene mari, între care Air France, KLM, Thai Airways, EasyJet şi Ryanair, şi-au anulat cursele cu plecare din Madrid.

La Bucureşti, pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa, 1.500 de pasageri au fost afectaţi de grevă. Pe panourile din interiorul aerogărilor curgeau informaţii în legătură cu zborurile anulate, iar oamenii erau îndemnaţi să părăsească clădirile. Compania Iberia le-a cerut clienţilor săi să „nu mai vină în aeroporturi" şi „celor care se află deja acolo să se întoarcă acasă", potrivit unui comunicat, care le solicită, de asemenea, pasagerilor să nu mai telefoneze, pentru a evita blocarea centralei sale.

Ieri după-amiază, controlorii de trafic au început să se întoarcă la lucru, iar peste jumătate din spaţiul aerian s-a redeschis, dar fără ca zborurile să fie reluate. Controlorii de trafic poartă de multă vreme negocieri cu conducerea societăţii AENA, de stat, în legătură cu salariile şi condiţiile de muncă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite