Spania a început negocierile privind condiţiile împrumutului de 100 de miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul iberic va avea un termen de chiar mai mult de 15 ani, o perioadă de graţie între 5 şi 10 ani şi un tip de dobândă cuprins între 3% şi 4% pentru ajutorul acordat sistemului său bancar.

A început o săptămână crucială pentru viitorul uniunii monetare europene, cu toţi ochii aţintiţi pe Spania şi pe negocierile acesteia cu UE asupra condiţiilor salvării sistemului bancar pe care Guvernul lui Mariano Rajoy îl va solicita azi oficial în faţa partenerilor UE. După câteva zile, joia viitoare, va începe o nouă reuniune a şefilor de Stat şi de Guvern din toate ţările membre, pentru a analiza noile măsuri care impulsionează creşterea celor 27, scrie El Mundo.

Astfel, linia de credit pentru recapitalizarea băncilor spaniole (care are o limită de 100 de miliarde de euro), dezbaterea cu privire la uniunea bancară şi fiscală şi crearea unui fond de 130 de miliarde de euro (echivalentul a 1% din PIB-ul UE), destibat impulsionării creşterii economice, vor fi subiectele principale ale UE săptămâna viitoare.

În cazul salvării băncilor spaniole, nu mai e mare lucru de negociat, dat fiind că linia de finanţare care a fost pusă la dispoziţia sistemului bancar din Spania, de 100 de miliarde de euro, va fi distribuită de stat, prin intermediul FROB (Fondul de Restructurare Ordonată Bancară).

Surse din UE au explicat în ultimele zile că se va încerca minimalizarea impactului pachetului de ajutoare către economia spaniolă cu mai multe posibile măsuri.

Citește articolul integral pe adevarul.es

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite