Spania merge tot pe mâna lui Zapatero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialiştii îşi caută acum un aliat la guvernare şi modalităţi de stimulare a economiei Partidul Socialist al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero a câştigat alegerile generale

Socialiştii îşi caută acum un aliat la guvernare şi modalităţi de stimulare a economiei

Partidul Socialist al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero a câştigat alegerile generale în Spania, dar nu a obţinut numărul necesar de mandate pentru a forma singur guvernul. PSOE a obţinut 169 de mandate, cu cinci mai multe decât în legislatura trecută, dar cu şapte mai puţin decât numărul necesar obţinerii unei majorităţi absolute. Partidul Popular, condus de Mariano Rajoy, şi-a sporit numărul de locuri în parlament la 153. Socialiştii vor trebui să facă o alianţă de guvernare, cel mai probabil cu un partid regional.

După anunţarea rezultatelor, premierul Zapatero a promis susţinătorilor săi că va deschide o nouă perioadă în politica spaniolă. Alegerile au consolidat mai mult ca niciodată hegemonia celor două mari partide, în detrimentul formaţiunilor minoritare.

Comuniştii din Izquierda Unida şi separatiştii catalani de stânga din ERC, aliaţi în parlament ai guvernului socialist în ultimii patru ani, sunt marii perdanţi ai scrutinului. Ei au scăzut de la cinci la două mandate, respectiv de la opt la trei mandate sub pragul necesar de cinci deputaţi pentru formarea unui grup parlamentar.

Socialiştii vor încerca alianţe parlamentare cu anumite partide minoritare. Ei ar putea teoretic să treacă de la o alianţă cu marile partide naţionaliste basc şi catalan de centru-dreapta, PNV şi CiU, formând una cu comuniştii şi cu formaţiunile regionale.

Stoparea declinului economic, extremă urgenţă

Acum că alegerile au trecut, Zapatero trebuie să oprească declinul economic, mai ales că în în timpul campaniei el a dat asigurări că furtuna "nu va dura" şi că Spania este "mai bine pregătită" decât orice altă ţară europeană să-i facă faţă, graţie gestiunii sale judicioase.

"Am economisit 13% din PIB sub formă de datorii, adică 130 miliarde de euro. Aceasta oferă marjă de manevră pentru a ajuta populaţia", a declarat ministrul economiei, Pedro Solbes. PSOE trebuie acum să onoreze promisiunile electorale precum: anularea impozitelor pe avere, creşterea pensiilor, de la 658 de euro la 850 de euro, în cazul familiilor cu un soţ în întreţinere, mărirea salariului mediu pe economie la 800 de euro, toate până în 2012.

Femeile au avut un cuvânt greu de spus în aceste alegeri. Ele au votat cu Zapatero, "feminist" declarat, deoarece acesta a obţinut aprobarea în 2004 a unei legi inovatoare în Europa împotriva violenţelor conjugale. În 2005, partidul său a reuşit să treacă prin parlament legea "divorţ-express", într-o ţară în care, în urmă cu 30 de ani, o femeie trebuia să prezinte o autorizaţie scrisă din partea soţului pentru a deschide un cont în bancă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite