Spania: fabrică de pălării salvată de la criză de evrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 127 de ani, fabrica de pălării Fernández y Roche din apropiere de Sevilla a reuşit să supravieţuiască perioadelor dificile, chiar şi în vremurile în care lumea nu mai purta pălării.

Astăzi, în pofida crizei care zguduie Spania, fabrica este mai înfloritoare ca oricând. Şi aceasta datorită unei surse de venit mai puţin obişnuite - comenzi de mii de pălării negre, cumpărate în principal de evreii ultrareligioşi ai sectei hasidice „Satmar" (Satu Mare) din Brooklyn, New York şi din Ierusalim.

„Ne salvează de criză", a declarat pentru „New York Times" Miguel Garcia Gutierrez, directorul de producţie al fabricii Roche, cunoscută oficial sub denumirea „Industrias Sombreras Espaniolas". „Avem o piaţă importantă în Spania pentru pălării tradiţionale, dar, din cauza crizei, în ultimii trei ani, s-a redus cu aproximativ 30%. În schimb, am înregistrat o creştere a exporturilor de pălării pentru evreii ultrareligioşi", a adăugat acesta.

Secta hasidică „Satmar" este una dintre cele mai numeroase grupări ultrareligioase, cu peste 150.000 de membri. Ei sunt descendenţii credinicioşilor unui faimos rabin din Satu Mare (de-aici şi numele sectei). Fabrica din Spania a început să furnizeze pălării pentru grupul din Brooklyn în 1980, după ce o întreprindere americană de profil s-a închis. Deşi Roche produce şi alte tipuri de pălării, dezvoltarea sa are la bază vânzările către evreii ultrareligioşi. Roche produce anual  12.500 de pălării, cele mai multe fiind cumpărate de secta „Satmar", care devine tot mai numeroasă pe an ce trece.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite