Spania suspendă temporar Tratatul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania suspendă Tratatul Schengen, care permite libera circulaţie a persoanelor în ţările Uniunii Europene, în perioada 28 aprilie - 4 mai. Motivul: garantarea siguranţei în timpul summitului Băncii Centrale Europene, care are loc la Barcelona între 2 și 4 mai.

„Cu ocazia summitului BCE, Spania va suspenda Tratatul Schengen şi va restabili temporar controalele de la frontiera cu Franţa, de sâmbătă, 28 aprilie, de la orele 00.00, şi până vineri, 4 mai, la orele 24.00", se arată în informarea Ministerului spaniol de Interne, preluată de portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole.

Potrivit Ministerului spaniol de Interne, se vor înăspri măsurile de siguranţă de la frontierele terestre cu Franţa, precum şi cele luate la aeroporturile Girona şi Barcelona.

Ministerul spaniol de Interne aminteşte că textul acordului Schengen prevede că libera circulaţie a persoanelor în Europa poate fi întreruptă temporar în cazul în care există „ameninţări serioase faţă de ordinea publică sau siguranţa internă", notează Agerpres.

Totodată, 4.500 de poliţişti au fost mobilizaţi la Barcelona înaintea summitului BCE.

Este „unul dintre dispozitivele cele mai importante amplasate vreodată de Mossos d'Escuadra", poliţia catalană, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, „un dispozitiv similar celui dispus cu ocazia vizitei Papei" Benedict al XVI-lea la Barcelona în noiembrie 2010, notează Mediafax.

Autorităţile se tem de eventuale incidente în timpul summitului, în special joi, când va avea loc reuniunea guvernatorilor BCE.

Sindicatele au făcut apel la manifestaţii duminică în toată ţara pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate, înaintea unui marş prevăzut pentru 1 mai şi a unei manifestaţii a studenţilor împotriva creşterii tarifelor de înscriere la universitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite