South Stream „virează“ spre China, Nabucco – spre Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul gazier rus, Gazprom, şi-a modificat strategia, după ce a observat că cererea de gaze dinspre Europa a scăzut în ultimul timp.

Astfel, pe lista de priorităţi a companiei a apărut „pe neaşteptate" gazoductul Altai, pe unde ar urma să fie livrate gaze naturale în China. Potrivit ultimului proiect general al schemei de dezvoltare a industriei gazelor naturale până în 2030, realizat de Ministerul rus al Energiei, gazoductul South Stream, prin care ar urma să fie livrate gaze spre Europa, a căzut pe ultimul loc al priorităţilor, scrie cotidianul rus „Vedomosti". În toamna lui 2006, Gazprom şi compania chineză de stat CNPC au semnat un protocol privind livrările de gaze ruseşti în China, estimând că până la sfârşitul anului se va ajunge la un consens privind preţul hidrocarburilor, iar gazoductul Altai va fi dat în funcţiune în următorii cinci ani, adică în 2011. Dar negocierile nu s-au finalizat nici până în ziua de azi, scrie „Kommersant".

Între timp, China a găsit alt furnizor de gaze naturale, Turkmenistanul. În faţa acestei situaţii, Rusia a trebuit să schimbe strategia şi să grăbească tratativele cu partea chineză, astfel încât o înţelegere asupa preţurilor să fie convenită în următoarele luni. Moscova a încercat şi includerea South Stream în proiectele energetice ale UE, dar comisarul european pentru Energie,
Gunther Ottinger, a respins posibilitatea unei finanţări europene a gazoductului rus.

Ramificaţii spre Georgia şi Irak

În asemenea situaţie, concurentul european al proiectului South Stream, Nabucco, ar putea avea de câştigat. Comitetul Director al proiectului, reunit, luni, la Ankara, a anunţat că Nabucco va fi alimentat cu gaze din Azerbaijan, Turkmenistan şi Irak, prin două conducte la graniţa Turciei cu Georgia şi Irak.

„Vor exista conducte de alimentare către graniţa turco-georgiană şi către cea turco-irakiană. Din cauza contextului politic, Nabucco Gas Pipeline International nu are în vedere o a treia linie de alimentare către graniţa turco-iraniană", se arată într-un comunicat al consorţiului care derulează investiţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite