Soţia unui fost lider comunist chinez a fost condamnată pentru crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinezoaica Gu Kailai, soţia unui lider comunist destituit, a fost condamnată luni la pedeapsa cu moartea cu suspendare pentru asasinarea unui britanic, o crimă care a fost sursa unui scandal ce a zguduit partidul comunist aflat la putere în China.

Verdictul împotriva soţiei lui Bo Xilai, multă vreme considerat favorit pentru cele mai importante funcţii din China, a fost dat de un tribunal din oraşul estic Hefei.

Ea a fost condamnată la pedeapsa capitală cu o suspendare de doi ani, o sentinţă care în China este comutată automat în închisoare pe viaţă cu o perioadă de executare de 25 de ani dacă deţinutul nu comite o nouă crimă, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Respectăm această decizie", a comentat He Zhengsheng, un avocat al victimei, Neil Heywood, un apropiat al familiei Bo înainte ca relaţiile lor să se deterioreze.

La scurt timp după anunţarea verdictului, Londra a salutat organizarea procesului lui Gu Kailai.

Gu Kailai, în vârstă de 53 de ani, a fost judecată la 9 august, în cadrul unei singure zi de dezbateri, la încheierea cărora a început deliberarea.

Zhang Xiaojun, un angajat al familiei Bo acuzat că a asistat-o pe Gu în acţiunea ei criminală, a fost şi el condamnat la nouă ani de închisoare.

În cadrul audierii, soţia lui Bo Xilai nu a contestat că i-a oferit o băutură letală lui Neil Heywood. Asasinatul a avut loc într-o seară de noiembrie în 2011, într-un hotel de lux din Chongqing.

Explicând că a suferit o depresie şi a trăit un "coşmar", acuzata a declarat că acest "caz a provocat importante prejudicii Partidului şi ţării", asumându-şi responsabilitatea pentru ele.

"Voi accepta şi voi înfrunta cu seninătate verdictul", a adăugat ea.

Dezbaterile, la care presa străină nu a putut asista, au ilustrat machiavelismul lui Gu şi sângele rece de care a dat dovadă ea în asasinat. Aceasta mai ales în modul în care a pregătit cu grijă o soluţie pe bază de cianură pe care a adus-o cu ceaiul şi vinul în camera lui Heywood.
În timp ce britanicul era beat, şi pe punctul de a vomita şi stătea întins în pat, ea s-a aşezat la capul lui şi i-a turnat lichidul letal în gură, vorbindu-i.

Acest proces se înscrie în cadrul unuia dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupţie din ultimele decenii din China.

Amestecând bani, crimă şi politică, scandalul a dezvăluit diviziunile din cadrul Partidului, în timp ce acesta vrea să afişeze o imagine de unitate în apropierea celui de-al XVIII-lea Congres din octombrie, marcat de venirea unei noi generaţii de lideri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite