Primul atac al forțelor Uniunii Europene asupra piraților somalezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele navale ale Uniunii Europene au atacat pentru prima dată baze ale piraților somalezi, transmite BBC. Mai multe ambarcațiuni au fost distruse.

Raidul aerian asupra bazelor de la țărm ale piraților somalezi a avut loc în cursul nopții. Potrivit forțelor UE, niciun civil nu a fost rănit în acțiunea care a vizat regiunea Galmudug, relevă „The Guardian".

„Operațiunea a vizat echipamentele piraților. Toate forțele UE s-au întors în siguranță la navele de război ale Uniunii Europene după terminarea acesteia", precizează un comunicat al forțelor navale UE.

Operațiunea s-a desfășurat cu sprijinul total al autorităților somaleze, după o perioadă lungă de supraveghere.

Trupele au fost însă destul de reticente în ceea ce privește atacarea bazelor întrucât se temeau pentru echipajele navelor capturate de pirați.

Autoritățile estimează că pirații somalezi au preluat controlul asupra a 17 vapoare. 300 de membri ai echipajelor ar fi sechestrați.

Ultimul incident a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Petrolierul MT Smyrni, aparţinând companiei elene Dynacom Tankers Managements Ltd., a fost capturat de pirați în Marea Arabiei.

Vasul, care naviga sub pavilion liberian, transporta 135.000 de tone de ţiţei.

La scurt timp după capturarea vasului, un oficial din cadrul Ministerului indian al Marinei Comerciale a declarat pentru agenția PTI că la bordul petrolierului grecesc se aflau un român, 11 indieni şi 14 filipinezi, a relatat publicația „Indian Express", preluată de Mediafax.

Ruta maritimă din largul Somaliei este considerată ca fiind cea mai periculoasă din lume. În 2011, 230 de atacuri ale piraţilor au avut loc în această zonă.

Uniunea Europeană, NATO şi Statele Unite luptă încă din 2008 împotriva pirateriei din regiune, folosind nave de război pentru a încerca să protejeze vapoarele aflate în tranzit pe această rută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite