Soluţie „à la russe“ pentru proteste: rotirea cadrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de transferul de funcţii, cei doi lideri de la Moscova, Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev, şi-au trimis oamenii fideli să le pregătească terenul.

După ce peste o sută de mii de oameni s-au adunat, la sfârşitul săptămânii trecute, la ultima manifestaţie de protest a opoziţiei de la Moscova şi alte câteva oraşe din ţară, cerând schimbări pe scena politică rusă, cei doi lideri din fruntea Rusiei au răspuns printr-un schimb ingenios de consilieri. Astfel, adjunctul şefului Administraţiei prezidenţiale, Vladislav Surkov, considerat eminenţa cenuşie de la Kremlin, a fost schimbat din funcţie, fiind numit de preşedintele Medvedev în postul de vicepremier pentru Modernizare.

Surkov este unul dintre autorii actualului sistem politic fără de care crearea „democraţiei suverane", sub forma ei actuală, nu ar fi fost posibilă, susţine analistul Leonid Gozman, fost copreşedinte al partidului Cauza Dreaptă. Expertul Aleksei Makarkin aminteşte că tot Surkov a inventat împărţirea opoziţiei în „sistemică" şi „nesistemică", a impus cenzura la principalele canale de televiziune ruse şi a fost ideologul mişcării de tineret „Naşi", menită să asigure o contrapondere în cazul unor „revoluţii portocalii". Gozman este de părere că schimbarea lui Surkov joacă şi rolul de sacrificare rituală pentru fenomenele politice care au determinat protestele.

De numele lui Surkov se leagă şi eşecul tentativelor de readucere la viaţă a partidului Cauza Dreaptă sub conducerea miliardarului Mihail Prohorov. Acesta a intrat în conflict deschis cu Administraţia prezidenţială, catalogându-l pe Surkov drept „păpuşarul-şef de la Kremlin" şi a promis să depună toate eforturile pentru ca acesta să demisioneze.

Putin schimbă strategia

Sacrificarea lui Vladislav Surkov, arhitectul sistemului politic autoritar din Rusia putiniană, reprezintă, potrivit Reuters, admiterea eşecului de către fostul lider de la Kremlin, care  acum încearcă să schimbe strategia. Atunci când a fost întrebat de jurnalişti care este motivul demiterii sale, Surkov, în vârstă de 47 de ani, a parafrazat un slogan al Revoluţiei franceze: „Revoluţia îşi devorează copiii".

Eliminându-l din echipa sa, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din 2012, Putin speră să dea un semnal că intenţionează să-şi schimbe viziunea politică, încercând să atragă de partea sa adversari declaraţi, susţin unii analişti. Alţi politologi sunt de părere că premierul rus vrea să facă un gest către electoratul miliardarului Prohorov.  Contactat de cotidianul „Vedomosti", Prohorov a refuzat orice comentarii legate de plecarea lui Surkov de la Kremlin.

Un Machiavelli înlocuit cu un dur

Locul lui Surkov a fost luat de actualul şef de cabinet al premierului Putin, Viaceslav Volodin. În plus, Volodin se va ocupa de campania prezidenţială a lui Vladimir Putin. „Surkov s-a apropiat mai mult de Medvedev în ultimul timp, în timp ce Putin preferă stilul Volodin, un manager politic experimentat, care îi este dedicat întru totul", subliniază politologul Pavel Savin. Viaceslav Volodin este un partizan al liniei dure care susţine, ca şi Putin, că nu trebuie să existe un dialog cu opoziţia. Premierul rus a declarat, ieri, că nu ai „cu cine să vorbeşti" în cadrul opoziţiei. „Ascultaţi, nici măcar nu ştiu cine era acolo", le-a spus Putin ziariştilor, referindu-se la mitingul de sâmbătă.

El a minimizat importanţa acestei mişcări de contestare şi a respins apelurile opoziţiei de a anula rezultatele alegerilor legislative controversate de la 4 decembrie. Premierul rus i-a denigrat de mai multe ori pe opozanţi, acuzându-i că sunt în slujba occidentalilor şi comparându-i cu tribul de maimuţe din Cartea Junglei.

Şeful Administraţiei prezidenţiale este  tot o figură apropiată de stilul de conducere a lui Putin, un aparatcik riguros, Serghei Ivanov, scrie presa rusă. Putin este convins că va câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale fără a trişa.

Urne transparente

Circa 60.000 de urne transparente vor fi cumpărate pentru alegerile prezidenţiale din Rusia din 4 martie, pentru a se evita fraudele, a anunţat, ieri, şeful Comisiei electorale. Premierul Vladimir Putin, care candidează la prezidenţiale, susţine această mişcare. „Circa 60.000 de urne transparente vor fi cumpărate şi această mişcare va afecta circa 50 de milioane de alegători", a spus oficialul. Urnele vor fi instalate în secţiile de vot din oraşele mari.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite