Soljeniţîn, înhumat la Mânăstirea Donskoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, l-a condus pe ultimul drum pe scriitorul supranumit "memoria gulagului" Pe o vreme ploioasă, după o ceremonie funerară la care a participat şi

Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, l-a condus pe ultimul drum pe scriitorul supranumit "memoria gulagului"

Pe o vreme ploioasă, după o ceremonie funerară la care a participat şi preşedintele Rusiei, Alexandr Soljeniţîn a plecat să se odihnească în pace.

Şase ofiţeri în uniformă au purtat sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale celui care a fost supranumit "memoria gulagului" şi "groparul URSS".

La ieşirea cortegiului din catedrala mânăstirii Donskoi, unde avusese loc slujba morţilor, fiul şi văduva lui Soljeniţîn au urmat sicriul la mică distanţă de preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Pentru a asista la funeralii, şeful statului şi-a întrerupt concediul pe malul Volgăi.

El a participat la slujba religioasă din Marea Catedrală a mânăstirii, unde a depus un buchet mare de trandafiri. Marţi seară, sicriul lui Alexandr Soljeniţîn a fost transportat de la Academia de Şiinţe, unde fusese organizată o ceremonie de adio, la Mânăstrirea Donskoi, pe care însuşi Soljeniţîn a ales-o pentru a-şi dormi somnul de veci. Construită în secolul al XVI-lea, mânăstirea adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale unor reprezentanţi marcanţi ai Rusiei antibolşevice, precum generalul ţarist Anton Denikin sau filozoful Ivan Ilin.

Discursurile oficiale au omis subiectul "gulag"

Presa franceză notează că, în zilele ce au urmat morţii marelui scriitor, televiziunile din Rusia precum şi discursurile oficiale ţinute cu acest trist prilej s-au concentrat mai mult pe "omagiile" aduse "marelui patriot", decât pe ororile din universul concentraţionar bolşevic descrise (şi trăite) de Alexandr Soljeninţîn.

"Este tatăl sau fratele tuturor deţinuţilor politici.", a spus Vitold Abankin, fost deţinut politic , venit tocmai din Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru a lua parte la înmormântarea scriitorului.

Băsescu l-a decorat post-mortem pe Soljeniţîn

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" pe scriitorul rus Aleksandr Soljeniţîn "pentru curajul şi demnitatea de care a dat dovadă" şi pentru contribuţia la patrimoniul literaturii universale. Băsescu a semnat ieri decretul de conferire post-mortem a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite