Soldatul sovietic împinge Estonia spre război civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima noapte de confruntări s-a soldat cu 600 de arestări şi zeci de răniţi 74 de răniţi, printre care nouă poliţişti, şi peste 600 de arestaţi, acesta este bilanţul unei alte

Ultima noapte de confruntări s-a soldat cu 600 de arestări şi zeci de răniţi

74 de răniţi, printre care nouă poliţişti, şi peste 600 de arestaţi, acesta este bilanţul unei alte nopţi de ciocniri între protestatari şi forţele de ordine din Tallin. Mărul discordiei l-a constituit aceeaşi statuie de bronz închinată soldaţilor Armatei Roşii, a cărei mutare decisă de autorităţile estone a provocat furia celor 350.000 de ruşi ce trăiesc pe teritoriul micuţei republici baltice.

Manifestaţiile de protest şi ciocnirile violente dintre protestatari şi forţele de ordine s-au extins şi în afara capitalei Tallin, până în orăşelul Johvi, aflat la circa 150 km distanţă. Poliţia locală a declarat că un grup de aproximativ 100 de persoane a dat buzna în centrul localităţii, spărgând geamurile unor locuinţe, magazine şi automobile. În acelaşi timp, în Tallin, poliţiştii au recurs la furtunuri cu apă şi bastoane de cauciuc pentru a împrăştia manifestanţii şi a ţine, cât de cât, situaţia sub control, mai ales după ce câteva zeci de persoane au intrat cu forţa în holul Teatrului Naţional, strigând "Rusia, Rusia".

Baricade şi maşini răsturnate

Pe străzile din jurul Parlamentului eston, forţele de ordine au ridicat mai multe baricade, în timp ce zeci de tineri au vandalizat magazine din apropiere şi au răsturnat mai multe maşini. Ultimele baricade din centrul capitalei au fost ridicate în 1991, când tancurile sovietice avansau spre Tallin, în încercarea de a opri manifestaţiile în favoarea independenţei.

Piraţi informatici au atacat site-ul Internet al partidului de guvernământ, condus de premierul Andrus Ansip, şi au publicat "scuze" din partea acestuia şi a guvernului estonian pentru "ofensa adusă cetăţenilor rusofoni" prin mutarea controversatei statui. Locul în care a fost dusă aceasta a rămas, deocamdată, secret.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite