Soldaţii ruşi s-au plictisit de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Occidentul cere insistent Rusiei să-şi retragă trupele din Georgia, soldaţii ruşi aflaţi la intrarea în Gori stau de dimineaţă până seara la umbra tancurilor şi fumează

În timp ce Occidentul cere insistent Rusiei să-şi retragă trupele din Georgia, soldaţii ruşi aflaţi la intrarea în Gori stau de dimineaţă până seara la umbra tancurilor şi fumează ţigările jurnaliştilor străini care speră că vor fi lăsaţi să intre în oraşul georgian, relatează AFP.

Toropiţi de căldură, dar şi obosiţi, ruşii îşi omoară timpul glumind cu presa. Spun că ştiu de ce se află la Gori, dar nu au nicio idee despre ziua în care vor pleca spre casă. "Ne plictisim de moarte", povesteşte agitat un militar, care, la fel ca şi ceilalţi camarzi, refuză să-şi dea numele sau să ofere detalii despre unitatea din care face parte.

"Când o să plecăm? Atunci când o să primim ordin, o să mergem cu tancurile până la Marea Neagră, în vestul Georgiei, o să invadăm şi restul ţării, după care o să facem o baie bună", îi asigură, râzând, pe ziarişti, un alt militar.

Până la plecarea spre casă, ruşii se arată încântaţi de vinul şi mâncarea georgiană, dar şi de fetele din oraş. Prezenţa în zona de conflict nu-i încântă însă pe toţi.

Cu gândul la patul de acasă

"După o săptămână petrecută în Gori, am o singură dorinţă: să mă întorc acasă", afirmă pentru AFP un subofiţer din Stavropol. "M-am săturat să dorm pe pământ, printre pietre şi crengi de copac. Nu avem măcar un cort", explică el pe un ton mohorât.

De mai bine de o săptămână, oraşul strategic Gori, aflat la 60 de kilometri de Tbilisi, este rupt de restul Georgiei de tancurile ruseşti, care, de asemenea, controlează şi cei 30 kilometri ai drumului ce duce spre capitala georgiană.

Intrările şi ieşirile din localitate sunt atent filtrate de militarii ruşi. Excepţie fac transporturile cu ajutoare umanitare, dar şi maşinile în care se află oficiali georgieni aşteptaţi de comandanţii armatei ruse din zonă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite