Se caută şef al diplomaţiei europene. Solana se retrage!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două mandate, şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, a anunţat astăzi că se va retrage în octombrie din funcţie. "A venit timpul, nu mai vreau", a declarat acesta.

Javier Solana intenţionează să renunţe la statutul de şef al diplomaţiei europene, funcţie pe care o îndeplineşte de 10 ani, motivând că "a venit timpul". Fostul secretar general NATO  a explicat motivele retragerii din funcţie în presa spaniolă de azi: "De 10 ani  aveam un mandat pe care l-am îndeplinit. Nu vreau să merg mai departe. Cred că mi-a venit timpul, eu mă simt liniştit şi satisfăcut".

"Sunt activ de mai mulţi ani şi nu mă voi opri. Sunt multe locuri în care aş putea fi util",
şi-a dezvăluit acesta planurile de viitor.

- Solana s-a născut în 15 iulie 1942 la Madrid, Spania. Provenind dintr-o familie spaniolă ilustră, el a obţinut un doctorat în fizică şi a fost bursier Fulbright la câteva universităţi americane.

- A intrat în Partidul Socialist Spaniol în 1964, fiind cunoscut drept un radical în tinereţea sa, sub regimul generalului Francisco Franco. El a fost membru al parlamentului din 1977.

- A deţinut o serie de posturi de ministru în cele patru guverne conduse de liderul socialist spaniol Felipe Gonzales între 1982 şi 1996. E

- În decembrie 1995 a devenit secretar-general al NATO.

- A deţinut postul de şef al Alianţei într-o perioadă de implicare intensă a NATO în Balcani. La câteva zile de la preluarea noului post, Forţa multinaţională de Implementare (IFOR), condusă de NATO, a fost desfăşurată în Bosnia şi Herţegovina (BiH) pentru a aplica aspectele militare ale acordului de pace de la Dayton.

- În iulie 1997, el a prezidat summitul NATO de la Madrid, în cadrul căruia Republica Cehă, Ungaria şi Polonia au devenit primele foste state comuniste invitate să înceapă discuţiile de aderare la Alianţa care număra pe atunci 16 naţiuni.

- În primăvara anului 1999, în timpul crizei din Kosovo, NATO a condus atacuri aeriene împotriva Serbiei.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite