Socialiştii ungari, pedepsiţi de Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege  prezentat de mai mulţi parlamentari ai Fidesz (partidul premierului Viktor Orban) ar putea include în Constituţia ungară răspunderea Partidului Socialist Ungar (PSU) pentru crimele comise de Partidul Muncitoresc Socialist Ungar (PMSU), forţa conducătoare a Ungariei comuniste. PSU, ca urmaş de drept, ar trebui să răspundă colectiv de toate faptele şi crimele comise de PMSU, potrivit Fidesz.

Este vorba de lichidarea pe cale militară a încercărilor de creare a unui sistem democratic pluripartinic, (revoluţia din 1956), instaurarea unui regim totalitar, îndatorarea ţării, uciderea de persoane şi condamnarea la închisoare sau la muncă forţată a mii de oameni. Iniţiativa legislativă precizează că răspunderea foştilor  lideri nu se poate prescrie şi face răspunzător pentru faptele amintite partidul care l-a succedat, respectiv PSU.

Reprezentanţi ai Jobbik  au sugerat că „pedeap"" ar putea fi lichidarea juridică a PSU. Potrivit deputaţilor socialişti, Fidesz doreşte pur şi simplu să scape de adversarii politici şi să pună mâna pe averea partidului. Ei au atras atenţia că şi actualii oameni politici din arcul guvernamental au avut legături cu PMSU şi cu Tineretul Comunist şi i-au menţionat pe Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei, pe cel de Interne, Sandor Pinter (fost secretar PMSU), şi chiar pe Viktor Orban.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite