Soarta noului tratat constituţional – incertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul tratat european - care va înlocui Constituţia europeană - se va numi "Tratatul de la Lisabona", a anunţat ieri primul-ministru portughez, Jose Socrates, cu prilejul summitului din

Noul tratat european - care va înlocui Constituţia europeană - se va numi "Tratatul de la Lisabona", a anunţat ieri primul-ministru portughez, Jose Socrates, cu prilejul summitului din capitala Portugaliei.

Cu toate acestea, peste 70% din germani, britanici şi italieni şi peste 60% din spanioli şi francezi doresc ca textul care înlocuieşte Constituţia, respinsă de francezi şi olandezi în 2005, să fie adoptat prin referendum. Un alt sondaj, apărut în ziarul "Daily Telegraph", a indicat că 69% din britanici speră să fie convocat un referendum. În Marea Britanie, presa de dreapta şi opoziţia conservatoare au lansat o campanie dură pentru susţinerea referendumului.

Aceste informaţii au fost publicate cu o zi înainte de începutul summitului de la Lisabona, al cărui scop este obţinerea acordului politic privind textul Tratatului de Reformă. Din cele 27 de state UE, doar Irlanda a decis deja să organizeze un referendum, al cărui rezultat nu este cert.

La summitul european de la Bruxelles din iunie, statele membre au ajuns la un acord asupra punctelor esenţiale ale tratatului. Acesta ar trebui să fie semnat oficial în decembrie, pentru ca apoi să fie ratificat de statele membre. Liderii europeni speră că tratatul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009. Italia este nemulţumită şi ameninţă să blocheze discuţiile, dacă nu va obţine acelaşi număr de locuri în Parlamentul European ca Franţa şi Marea Britanie.

"Este o problemă de principiu", au comentat surse diplomatice apropiate lui Prodi, sugerând că, dacă preşedinţia portugheză intenţionează să treacă în forţă peste acest subiect la Lisabona, "totul este posibil", inclusiv un veto italian. Nici Polonia nu se anunţă încântată de adoptarea noului tratat de reformă.

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a ameninţat că discuţiile pentru aprobarea noului tratat UE vor fi amânate, dacă cererile Poloniei nu vor fi îndeplinite la summitul de la Lisabona. Polonia îşi doreşte includerea în tratat a unei clauze care permite unor state în minoritate să blocheze temporar decizii indezirabile. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite