Slovenia intenţionează să efectueze noi reduceri bugetare şi să crească TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul sloven a anunţat, joi, că va efectua noi reduceri bugetare în sectorul public şi va creşte parţial TVA pentru a reduce deficitul bugetar sub 3 la sută din Produsul Intern Brut (PIB).

"Guvernul trebuie să îşi respecte angajamentele de a menţine deficitul bugetar sub 3 la sută din PIB. Acest angajament este crucial pentru a menţine credibilitatea ţării", a declarat, joi, ministrul finanţelor Janez Sustersic, citat de AFP.

El a adăugat că guvernul a adoptat proiecte de buget pentru 2013 şi 2014, pentru a se conforma cu pactul european de stabilitate, care cere ţărilor membre un deficit public mai mic de 3 la sută din PIB în 2013 şi un echilibru bugetar în 2015.

În acest an, guvernul urmăreşte să reducă deficitul între 3,5 la sută şi 4 la sută din PIB, faţă de 6,4 la sută în 2011, scrie Agerpres.

"Trebuie să adaptăm sectorul public la un nivel pe care economia noastră este capabilă să îl finanţeze", a explicat Sustersic jurnaliştilor.

El a adăugat că cheltuielile salariale ale statului ar trebui reduse cu 5 la sută anul viitor, după o scădere de 8 la sută introdusă la începutul acestui an.

Această reducere "poate fi atinsă prin diferite măsuri, nu numai prin suprimarea locurilor de muncă", a adăugat Sustersic, întrebat despre posibilitatea reducerilor de posturi.

Guvernul va propune de asemenea parlamentului o creştere a TVA de la 8,5 la sută la 20 la sută - cota generală a TVA-ului în Slovenia - pentru anumite produse şi servicii, dintre care ziarele, colectarea de deşeuri menajere, furajele pentru animale sau chiar frizeriile.

Pentru alte produse, cum ar fi alimentele, apa, restaurările, transportul, cărţile şi serviciile de construcţii, cota redusă de 8,5 la sută va fi menţinută.

Proiectul de buget pentru 2013 prevede cheltuieli de 9,5 miliarde de euro pentru încasări de 8,5 miliarde.

Măsurile de austeritate suplimentare sunt necesare datorită revizuirii în scădere a previziunilor economice pentru anul viitor, a explicat ministrul.

Guvernul a anunţat în septembrie că se aşteaptă în 2013 la o contracţie de 2 la sută din PIB, faţă de prognoza anterioară de 0,9 la sută. Pentru anul următor, el se aşteaptă la un declin de 1,4 la sută în loc de o creştere de 1,2 la sută prevăzută în primăvară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite