Slovenia:Măsurile de austeritate, în pericol din cauza sindicatelor poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea măsurilor de austeritate decise săptămâna trecută de guvernul sloven ar putea fi amânată sine die sau eliminată, după ce două sindicate de poliţie au anunţat că doresc organizarea unui referendum pe această temă.

Un referendum privind aprobarea măsurilor de austeritate ar putea fi organizat dacă în decurs de o lună respectivele sindicate reuşesc să strângă 40.000 de semnături favorabile.

În cazul respingerii politicii de austeritate prin vot popular, guvernul de la Ljubljana nu va mai putea adopta o lege similară timp de un an, ceea ce ar întârzia planul cabinetului conservator privind reducerea deficitului bugetar la 3,5% din PIB în 2012, resspectiv 3,0% în 2013. De la 0% în 2007, deficitul bugetar al Sloveniei a ajuns la 6,4%, în 2011.

Premierul Janez Jansa şi-a exprimat speranţa că respectivele sindicate îşi vor reexamina intenţia, avertizând că un referendum ar putea fi „o lovitură fatală pentru Slovenia".

Săptămâna trecută, guvernul sloven de centru-dreapta a semnat cu mai multe sindicate din sectorul public un acord privind o serie de măsuri de austeritate, în principal scăderea salariilor funcţionarilor publici, menite să redreseze situaţia financiară a ţării, noteayă Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite