Slovacii au lipsit de la „penalizarea“ parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când slovacii şi-au câştigat independenţa, în 1993, la Bratislava au fost organizate şase referendumuri, dar numai unul dintre acestea a întrunit participarea necesară, respectiv cel privitor la aderarea ţării la Uniunea Europeană, arată date statistice de ultimă oră.

Acestea au fost publicate după ce slovacii ­s-au prezentat la urne, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un număr foarte mic pentru ca un referendum referitor, printre altele, la reducerea numărului de parlamentari, să poată fi validat. Rata de participare a atins cu greu pragul de 22,84% din cei 4,3 milioane de alegători chemaţi la vot.

Pentru ca scrutinul să fie valabil, procentul ar fi trebuit să ajungă la 50%. Printre cele şase întrebări care au figurat pe buletinul de vot s-au aflat şi unele referitoare la maşinile de lux folosite de oamenii politici. Valoarea medie a unui automobil utilizat în prezent de un „reprezentant al poporului" ajunge la 120.000 de euro.

Dacă slovacii ar fi venit în număr mai mare la vot, suma ar fi putut fi redusă la „doar" 40.000 de euro. De asemenea, numărul de deputaţi ar fi putut ajunge la 100, de la 150, iar prerogativele acestora ar fi fost mult limitate în cazul în care slovacii s-ar fi arătat mai interesaţi de referendum.

Este posibil ca ei să fi fost influenţaţi de atitudinea Guvernului, a politicienilor din opoziţie şi chiar a preşedintelui Ivan Gasparovici, care au spus că nu se prezintă la vot pentru că „este vorba doar de o campanie politică în beneficiul unui singur partid, Libertate şi Solidaritate". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite