Slovacia spune „nu“ votului pentru maghiarii de peste graniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar Viktor Orban s-a oprit, marţi, la Bratislava, în turneul pe care-l face în statele membre UE pentru a pregăti preluarea de către Ungaria la 1 ianuarie 2011 a Preşedinţiei UE.

După convorbirile cu omologul său slovac, Iveta Radicova, cei doi premieri au ajuns la concluzia că partea slovacă acceptă pe deplin priorităţile Ungariei în ce priveşte Uniunea Europeană. Mai puţin problema dublei cetăţenii. Legea dublei cetăţenii pentru maghiarii din ţările vecine a fost respinsă cu vehemenţă de  fostul guvern slovac Fico, ce a luat contramăsuri dure.

Deşi alianţa de centru-stânga slovacă a pierdut alegerile, nici actualul guvern de centru-dreapta nu acceptă dubla cetăţenie. Totuşi, măsurile luate de Cabinetul Radicova au atenuat oarecum consecinţele pentru cei care ar solicita cetăţenia maghiară. Orban a menţionat că, oricum, până la elaborarea noii Constituţii, Ungaria nu va acorda drept de vot maghiarilor de dincolo de graniţe.

Referindu-se la priorităţile preşedinţiei ungare a UE, Orban a amintit elaborarea unei strategii în problema rromilor, modificarea tratatului de bază al Uniunii, sprijin pentru accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi pentru aderarea Croaţiei în UE, precum şi accelerarea negocierilor de aderare cu Serbia.

Înaintea convorbirilor oficiale, Viktor Orban a participat la un dejun cu preşedintele Partidului Coaliţia Maghiară pe care-l consideră reprezentantul legitim al maghiarimii slovace, deşi acesta nu este reprezentat în parlamentul slovac. El a refuzat din nou să se întâlnească cu Bela Bugar, liderul formaţiunii maghiaro-slovace „Puntea", membră a coaliţiei guvernamentale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite