Slovacia publică toate contractele încheiate de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura iniţiată de guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Iveta Radičova şi intrată în vigoare la 1 ianuarie este fără precedent în Uniunea Europeană. Noua legislaţie a necesitat modificarea de către Parlament a Codului Civil şi are rolul de a combate corupţia în rândul politicienilor de la Bratislava.

Înainte de Crăciun, Parlamentul slovac a adoptat un amendament la Codul Civil, care prevede că, începând din 1 ianuarie 2011, toate contractele pentru servicii încheiate de statul slovac vor trebui publicate pe internet. În caz contrar, ele vor fi considerate invalide. Iniţiativa este fără precedent în Uniunea Europeană. În alte ţări ale UE, chiar şi în cele unde corupţia este la un nivel foarte mic, obligaţia de a publica contractele încheiate de stat este o excepţie, şi nu o regulă, relatează portalul presseurop.eu. Adoptarea legii este o victorie politică majoră a premierului Iveta Radičova şi a coaliţiei sale de centru-dreapta, venită la putere în iulie 2010.

Citiţi şi: Povara impozitării. Reţeta statelor care stau bine la acest capitol

Influenţa Facebook

Există un număr de motive pentru care a fost luată această măsură de transparenţă totală, după cum scrie săptămânalul slovac "Respekt". În alegerile din 2010, problema corupţiei, care a fost "o plagă" a administraţiei fostului premier Robert Fico, a fost unul dintre primele puncte din programul electoral al Uniunii Creştin-Democrate, partidul premierului Iveta Radičova. În timpul guvernării Fico, opoziţia a încercat să pună pe tapet problema mitei politice, amintind abuzurile grave privind fondurile publice, petrecute în anii 1990. Mai există totuşi un motiv, mai general, pentru care a fost adoptată această lege, scrie publicaţia slovacă: apariţia unei tendinţe globale în care relaţiile sociale sunt din ce în ce mai influenţate de website-uri precum Facebook, iar politica mondială e din ce în ce mai supusă presiunilor din partea mass-media. Recentele dezvăluri ale WikiLeaks sunt un efect secundar al acestui fenomen. În aceste condiţii, politicienii au două opţiuni: fie să se pregătească pentru a fi puşi în situaţii dificile, fie să  îmbrăţişeze cauza transparenţei totale. 

Aplicare retroactivă

Noua legislaţie va fi aplicată retroactiv. Guvernul slovac a publicat deja toate contractele pentru achiziţii publice aprobate în ultimii patru ani şi a promis că, în următoarele luni, va publica detalii ale acestor documente începând încă din anul 2000. Opoziţia susţine că obţinerea accesului la mii de contracte va copleşi publicul şi mass-media, care se vor trezi „scufundate într-un ocean de informaţii" pe care nu le vor putea interpreta. Totuşi, susţinătorii amendamentului insistă că întotdeauna va exista cineva - de exemplu firme care au pierdut licitaţiile publice - gata să tragă un semnal de alarmă privind afacerile ce presupun preţuri peste nivelul pieţei. Susţinătorii au mai argumentat şi că, chiar dacă nimeni nu le citeşte, obligativitatea publicării contractelor va forţa companiile şi funcţionarii publici să se comporte mai responsabil. 

Cum acest tip de măsură este o premieră, nimeni nu ştie care va fi efectul şi în ce măsură experimentul slovac se va dovedi eficient pentru lupta anticorupţie. "Nu e deloc sigur că măsura, care ar putea avea efecte neaşteptate, va elimina efectiv corupţia. Acest fenomen, în cazul politicienilor aflaţi la putere, a dovedit o abilitate remarcabilă de a ocoli legislaţia, indiferent cât de bine intenţionată este aceasta. Dar nu există niciun dubiu asupra faptului că experimentul va fi urmărit îndeaproape în restul UE", mai scrie publicaţia slovacă. 

Academie anticorupţie

Slovacia e şi unul dintre fondatorii Academiei Internaţionale Anticorupţie, înfiinţată în decembrie la Viena, cu susţinerea ONU, Interpol şi Oficiului European Antifraudă. Academia oferă programe de studiu şi de cercetare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite