Slovacia: pierderea cetăţeniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şase luni, în Slovacia, 25 de persoane şi-au pierdut cetăţenia deoarece au solicitat o a doua, scrie cotidianul slovac „Pravda”. Cei mai mulţi sunt de naţionalitate germană sau austriacă, dar există şi o unguroaică.

Ei şi-au pierdut cetăţenia slovacă pe baza legii modificate în iulie 2010 care prevede pierderea automată a cetăţeniei slovace în cazul în care devine cetăţean al unei alte ţări.

Măsura a fost luată ca reacţie la legea ungară a dublei cetăţenii, care facilitează accesul la cea ungară a maghiarilor care trăiesc dincolo de graniţele ţării. Actualul guvern de  coaliţie  de centru-dreapta, condus de Iveta Radiceva, a promis că va modifica legea, dar, deocamdată, partenerii de coaliţie nu au ajuns la un consens.

Liderul „Most-hid" nu a cerut cetăţenie

Prima persoană care a solicitat în acest an o altă cetăţenie a fost Jozsef Berenyi, liderul Partidului Coaliţiei Maghiare. Berenyi s-a dus la Ambasada Ungariei la începutul anului ca să solicite dubla cetăţenie sperând ca, până când autorităţile ungare îi vor procesa dosarul (trei-patru luni), să fie modificată şi legea slovacă.

Deşi reprezintă cea mai mare parte a populaţiei maghiare, partidul nu a intrat în Parlament. În schimb, Bela Bugar, liderul partidului slovaco-ungar "Most-Hid", în coaliţia la guvernare, a declarat că nu va solicita cetăţenia ungară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite