Site-ul WikiLeaks face „pui“ în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut site-urile de dezvăluiri OpenLeaks, BalkanLeaks, Mini WikiLeaks. Noi documente publicate de WikiLeaks arată cum îi văd diplomaţii americani pe conducătorii ţărilor din Asia Centrală: beţivi, dictatori şi megalomani.

Foştii colaboratori ai site-ului de investigaţii WikiLeaks lansează săptămâna aceasta un portal alternativ, numit OpenLeaks. Spre deosebire de site-ul fondat de Julian Assange, acesta nu va publica documentele, ci va fi un fel de intermediar pentru presă sau alte „organisme" interesate, guverne sau ONG-uri. Abonaţii vor trebui să plătească între 200 şi 500 de euro pe lună pentru informaţii.

Şi jurnaliştii bulgari au deschis un site - BalkanLeaks - cu dezvăluiri şocante din regiunea lor. Ba chiar şi în Rusia există un portal numit „Mini WikiLeaks" care prezintă informaţii despre cazurile de corupţie din Federaţie. Fondatorul site-ului este Aleksei Navalni, avocat şi acţionar minoritar în mai multe companii ruseşti mari. El îi invită pe conaţionali să furnizeze informaţii despre acte de corupţie „pentru că pensionarii, doctorii şi profesorii abia pot supravieţui, în timp ce oficialii corupţi îşi cumpără vile şi iahturi".

Notele diplomatice trimise de ambasada americană din Duşanbe generalului David Petraeus vara trecută descriu Tadjikistanul ca fiind o ţară la marginea prăpastiei. Potrivit documentelor, citate de „Der Spiegel", ţara este esenţială pentru planurile militare ale SUA pentru că se învecinează cu Afganistanul.

Este însă condusă de dictatorul Emomali Rachmon, fost şef de colhoz şi împătimit al băuturii. "Parlamentul execută ordinele şefului statului, nici măcar nu discută despre bugetul naţional", mai nota ambasada din Duşanbe. Veniturile la bugetul de stat le aduce, în mare parte, traficul de droguri (heroină) spre Rusia şi Europa. SUA sunt gata să închidă ochii pentru că au nevoie de poziţia strategică a Tadjikistanului.

„Asiguraţi-vă de aprobarea preşedintelui Rachmon pentru tranzitul de arme şi trupe spre frontul din Afganistan. Garantaţi Duşanbeului că are susţinerea noastră pentru izolarea radicalilor din est", se arată în scrisoarea de răspuns a generalului Petraeus. Însă tadjicii sunt aliaţi greu de mulţumit, arată o telegramă timisă de diplomaţii SUA la Duşanbe anul acesta. „Au o viziune prea puţin realistă asupra  ceea ce le putem oferi. Vor centrale ciudate, poduri spre nicăieri şi un tunel spre Pakistan", notează documentul.  

Mulţumiri în dolari

Un alt document vorbeşte despre „recunoştinţa" SUA faţă de aliaţii kîrgîzi. Aeroportul Manas din capitala Bişkek găzduieşte o bază strategică a SUA, care asigură aprovizionarea trupelor NATO din Afganistan. În februarie 2009, când, la presiunile Moscovei, Kîrgîzstanul a vrut să închidă baza, ambasada SUA scrie Washingtonului să nu ia în serios ameninţările decidenţilor kirghizi pentru că „ar pierde avantajele (n.r. - în dolari) în urma colaborării cu SUA". 

În vecinătate, ambasada din Uzbekistan informa în 2008 centrala că liderii din Taşkent, aliaţii Moscovei, critică Rusia pentru politica privind gazele. Miza SUA în această ţară: etnicii uzbeci din Afganistan care au în rândul lor agenţi care spionează pentru Taşkent.

Megalomanul lider turkmen este şi el subiect al corespondenţei diplomatice americane. După moartea dictatorului Saparmurad Niazov în 2006, „turkmenbaşi"("tată al turkmenilor") a devenit vicepremierul Gurbangulî Berdimuhammedov, fost dentist şi „combinat cu o asistentă".

Pentru americani, scrie „Der Spiegel", preşedintele turkmen este despotul tipic pentru regiunea Asiei Centrale: are un Bentley şi un Maybach, un Rover şi un Cadillac Escalade. Soţia liderului şi una dintre fete locuiesc la Londra.

Nici familia preşedintelui azer, care îşi conduce ţara ca în Evul Mediu, nu scapă finei observaţii a diplomaţilor SUA. Angajaţii ambasadei de la Baku notează într-o notă că prima-doamnă, Mehriban Aliyeva, are probleme cu expresia feţei, după „operaţii estetice substanţiale, realizate probabil în străinătate" şi că poartă rochii provocatoare chiar şi pentru Occident.

Modelată de cuţit

Diplomaţii americani au remarcat ţinutele îndrăzneţe purtate de soţia liderului azer. Văzând-o de la distanţă, Mehriban Aliyeva poate fi confundată cu una dintre fiicele sale, de aproape însă se văd intervenţiile chirurgicale.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite