Site-ul Stratfor s-a redeschis, după ce-a fost atacat de Anonymous

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stratfor.com a fost redeschis miercuri, cu o nouă înfăţişare, după ce, de Crăciun, site-ul a fost ţinta atacurilor hacktiviștilor de la Anonymous.

Stratfor este o agenţie de prestigiu care furnizează analize economice, politice şi militare pentru persoane, firme şi instituţii din toată lumea. 

În pofida seriozităţii Stratfor şi a domeniului de activitate, operaţiunea celor de la Anonymous  a dovedit că celebra agenţie avea numeroase vulnerabiltăţi exact pe securizarea datelor.

Cei de la Anonymous au reuşit să afle emailurile, parolele şi mai multe informații personale ale celor aproape 900.000 de utilizatori Stratfor, precum şi date de pe cardurile de credit ale aproximativ 75.000 de clienţi.

O situaţie penibilă pentru agenţie, care nu s-a obosit să cripteze datele respective, astfel încât hackerii au obţinut informații personale referitoare la zeci de mii de persoane angajate la NATO, Apple Inc, US Air Force, departamente de poliţie, CIA, Casa Albă, politicieni şi angajaţi din serviciile secrete din toată lumea, bancheri etc.

Printre cei care-au ajuns astfel victime ale Anonymous s-au numărat fostul vicepreședinte SUA Dan Quayle, fostul secretar de stat Henry Kissinger şi fostul director CIA Jim Woolsey.

Hackerii s-au distrat copios scoţând la suprafaţă vulnerabilităţile sistemului de securitate de pe site-ul Stratfor, agenție pe care-o consideră un fel de asociație de consultanţi sau colaboratori ai CIA, FBI.

Membrii Anonymous  ameninţaseră că vor transfera către Crucea Roşie şi alte organizaţii caritabile bani din conturile persoanelor depistate în baza de date Stratfor şi că vor dezvălui conţinutul unor emailuri, dar n-au făcut acest lucru.

Glumă

Umilirea supremă a venit săptămâna trecută, când cei de la lulzSec au continuat acţiunea cu o glumă în stilul lor caracteristic: au trimis tuturor abonaților un email care părea că vine de la preşedintele Stratfor, George Friedman, de pe adresa george.friedman@stratfor.com, în care mulţumeau din partea acestuia pentru suportul acordat în cele două săptămâni cât site-ul a fost picat.



Mai mult, drept compensaţie pentru neplăcerile provocate de operaţiunea celor de la Anonymous, glumeţii de la lulzSec  (tot membri Anonymous), promiteau în numele lui Friedman acces liber la întregul conţinut premium al agenţiei.

Elementele care demonstrau de la prima privire că este vorba de un fals erau o mulţime. În primul rând, formula de adresare era “Hello loyal Stratfor clients”, niciodată folosită de Stratfor sau George Friedman.

De asemenea, cei de la lulzSec îi numeau, în email, pe cei de la Anonymous (adică pe ei înșiși) dezaxaţi, deviaţi sexual, hackeri terorişti etc.

În finalul emailului au ataşat un rickrolling, poate cea mai celebră dintre meme-le de pe youtube şi preferata celor de la lulz când dau o lovitură. Este vorba despre un link spre un clip de pe youtube cu  piesa “Never gonna give you up”, din 1987, a lui Rick Astley.

Pentru subscriberii Stratfor care vor să verifice dacă cei de la Anonymous le-au luat datele, dazzlepod a dezvoltat un motor de căutare unde se poate face acest lucru - http://dazzlepod.com/stratfor/

image

FBI-ul desfăşoară o anchetă în legătură cu cele uferite de Stratfor.

Gawker, altă victimă celebră

Serverele Gawker Media au fost hăcuite şi ele de Gnosis (o organizaţie necunoscută până atunci, dar parte a Anonymous), în decembrie 2010. Conturile şi parolele de email a peste un milion de utilizatori au fost furate atunci.
 
Războiul se pare că a fost provocat de Ryan Tate, de la Gawker, care i-a numit  puști tâmpiţi pe cei de la 4chan (un website unde stau hackeri din toată lumea), şi i-a provocat spunând că nu se lasă intimidat de ei şi că-i aşteaptă: “Ştiţi unde să mă găsiţi!”.

Pe 13 decembrie 2010, atacatorii Gnosis lăsa4 în urmă un mesaj: “Imperiul vostru a fost compromis. Aţi vrut atenţie? Ei bine, acum aveţi!”
 
S-a întâmplat exact ca în cazul Stratfor – hackerii au profitat de o breşă în sistemul de securitate, pe care l-au caracterizat ca fiind praf.

Umilinţă supremă pentru Nick Denton, fondatorul şi proprietarul Gawker Media, a fost să-şi vadă parola de email publicată: “Te-ai fi aşteptat ca cineva precum Nick Denton, căruia îi place să ironizeze o organizaţie precum Anonymous, care nu iartă niciodată, să folosească o parolă mai sigură decât «24862486»”, scriau hackerii. “Lucrul cel mai trist”, mai spuneauu ei, “este că el şi-a imaginat că această parolă este sigură, de îndată ce o foloseşte peste tot!”.



În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite