Șeful opoziției siriene cere înarmarea rebelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful opoziţiei siriene cere ţărilor „prietene" înarmarea rebelilor. Abdel Basset Sayda, preşedinte al Consiliului Naţional Sirian, a subliniat că Bashar al-Assad trebuie judecat pentru „masacrarea" sirienilor, transmite AFP.

„Ne aşteptăm de la fraţi şi prieteni la sprijinirea Armatei siriene de eliberare. Vrem arme care să ne permită să oprim tancurile şi avioanele de luptă" ale forțelor guvernamentale, a declarat Abdel Basset Sayda, preşedinte al Consiliului Naţional Sirian, principalul grup de opoziţie, într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi, notează Agerpres.

„Exemplul yemenit nu poate fi aplicat în Siria", a adăugat el. În Yemen, după revolte violente, preşedintele Ali Abdullah Saleh a fost de acord să demisioneze şi să predea controlul vicepreşedintelui Abdu Rabbu Mansour Hadi, printr-un acord negociat de vecinii arabi ai Yemenului. Hadi, deşi a fost ulterior ales printr-un vot necontestat, este privit ca un lider de tranziţie.

În Siria „sunt comise masacre. Noi credem că Bashar al-Assad ar trebui judecat", a adăugat preşedintele Consiliului Naţional Sirian.

De asemenea, Sayda a anunţat că va discuta cu grupurile rebele din teren despre un guvern de tranziţie, care să fie condus de o personalitate angajată în revoltă de la declanşarea ei.

„Studiem ideea (unui guvern de tranziţie) şi vom contacta toate forţele din teren", a afirmat acesta.

Ieri, trupele regimului au lansat în zori o ofensivă la Alep, miză crucială a conflictului, pentru a-i contracara pe rebeli. Comunitatea internațională a avertizat cu privire la riscul producerii unei tragedii în acest oraș, cel mai populat din Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite