Siria: Urme de sânge pe ziduri și „miros de carne arsă” la Al-Kubeir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observatorii Naţiunilor Unite care s-au deplasat la locul masacrului din localitatea Al-Kubeir, situată în provincia siriană Hama, au văzut urme de sânge pe pereţii caselor şi au simţit un „miros puternic de carne arsă". Aceștia nu au putut confirma însă numărul morţilor, transmite AFP.

Guvernul sirian a dezminţit că ar fi avut loc un masacru în satul Al-Kubeir, afirmând că au fost numai nouă victime, ucise de „grupări teroriste".

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) afirmă însă că 55 de persoane ar fi fost omorâte miercuri, notează Agerpres.

Potrivit estimărilor inițiale ale OSDO, cel puțin 78 de persoane ar fi fost ucise la Al-Kubeir, iar Consiliul Naţional Sirian, principala coaliţie de opoziţie, a vorbit despre cel puțin 100 de morți.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, a declarat, vineri seara, că observatorii Națiunilor Unite au văzut urme lăsate de vehicule blindate şi clădiri grav avariate de tiruri cu rachete, grenade şi alte arme.

„În unele case, sângele era vizibil pe pereţi şi pe podele. În exteriorul unor clădiri, focul încă era aprins şi în aer se simţea un miros de carne arsă", a afirmat Nesirky.

Observatorii au constatat că satul era pustiu şi nu au putut discuta cu niciun martor al masacrului.

Potrivit lui Martin Nesirky, locuitorii dintr-un sat învecinat au venit în întâmpinarea observatorilor, „le-au povestit despre ce au auzit şi le-au spus despre rudele pierdute".

„Circumstanţele acestui atac sunt în continuare tulburi. Identitatea şi numărul persoanelor ucise nu au fost confirmate încă. Observatorii continuă să acţioneze pentru a verifica anumite fapte", a adăugat acesta.

Presiuni internaționale

Masacrul de la Al-Kubeir a declanşat un val de condamnări la adresa regimului condus de Bashar al-Assad.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, i-a recomandat, joi, preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, să predea puterea şi să părăsească ţara, condamnând masacrul comis în provincia Hama.

Emisarul ONU și al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, a pledat, vineri, la Washington, pentru „intensificarea presiunii" asupra ţării arabe cu scopul de a o obliga să aplice planul său în şase puncte privind depăşirea crizei.

Annan a declarat că va evoca această posibilitate la întâlnirea sa cu Hillary Clinton.

„Toată lumea caută o soluţie" la criza siriană, a adăugat fostul secretar general al ONU, care a recunoscut că există îndoieli privind realizarea planului său, ce stipulează, în esenţă, încetarea focului şi demararea unui dialog între părţile implicate în criza din Siria.

La rândul său, şefa diplomaţiei americane a declarat că va examina împreună cu Kofi Annan posibilitatea obţinerii unui răspuns „mai important" al Guvernului sirian la planul Annan.

Informaţiile privind noile violenţe din Siria vin în contextul în care, la 25 mai, cel puţin 108 persoane au fost ucise la Houla. Masacrul de luna trecută, în care au murit 49 de copii şi 34 de femei, a îngrozit comunitatea internaţională. La scurt timp, mai multe state au trecut la expulzarea diplomaţilor sirieni, în semn de protest faţă de măcel.

Siria este măcinată de conflict din luna martie a anului trecut. Potrivit OSDO, aproximativ 13.000 de persoane au murit până acum în cursul violențelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite