Siria: un nou masacru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 100 de persoane, printre care copii şi femei, au fost ucise, miercuri, de forţele regimului sirian într-un sat din provincia Hama, din centrul ţării. Declaraţia a fost făcută de Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de opoziţie, relevă AFP.

„Sunt aproximativ 100 de morţi în satul al-Kubeir (...), între care aproximativ 20 de femei şi 20 de copii", a declarat Mohammed Sermini, un purtător de cuvânt al CNS, care a acuzat forţele regimului şi miliţiile sale, shabbiha, că sunt responsabile de acest „masacru". Opoziţia a afirmat că oamenii au fost înjunghiaţi sau împuşcaţi de la mică distanţă, notează BBC. 

Mohammed Sermini a făcut apel către observatorii internaţionali, responsabili cu supravegherea încetării focului, ce a intrat în vigoare la 12 aprilie, dar a fost încălcată în mod repetat, să se prezinte imediat la locul faptelor. Aceştia din urmă au anunţat că se vor deplasa în satul în care a avut loc măcelul.

La rândul său, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane, a vorbit despre „un masacru", adăugând că, potrivit primelor estimări, au fost înregistraţi 87 de morţi. Conform acestuia, masacrul a avut loc după bombardamentul asupra a două sate. De cealaltă parte, Guvernul sirian a negat că forţele sale ar fi comis un masacru miercuri, în provincia Hama.

Guvernul dă vina pe terorişti

„Ceea ce o anumită parte a presei a prezentat despre ceea ce s-a întâmplat la al-Kubeir este complet fals", a afirmat Guvernul sirian într-un comunicat transmis de televiziunea de stat. „Un grup terorist a comis o crimă îngrozitoare în provincia Hama, nouă persoane fiind ucise. Reportajele presei pot contribui la vărsarea de sânge", se preciza în comunicat.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, i-a recomandat preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, să predea puterea şi să părăsească ţara, condamnând masacrul comis în oraşul Hama.
Informaţiile privind noile violenţe din Siria vin în contextul în care, la 25 mai, cel puţin 108 persoane au fost ucise la Houla. Masacrul de luna trecută, în care au murit 49 de copii şi 34 de femei, a îngrozit comunitatea internaţională. La scurt timp, mai multe state au trecut la expulzarea diplomaţilor sirieni, în semn de protest faţă de măcel. Un înalt oficial al ONU a declarat că are „bănuieli puternice" privind implicarea shabbiha în aceste crime. Bashar al-Assad a negat orice implicare în masacrul de la Houla.

100 de persoane au fost ucise într-un sat din provincia Hama, potrivit Consiliului Naţional Sirian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite