Siria: starea de urgenţă, anulată doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a anunţat ieri că va promulga decretul de anulare a stării de urgenţă, introdusă în 1963.

„Preşedinţia Republicii va promulga trei decrete, privind anularea stării de urgenţă, desfiinţarea Curţii pentru Siguranţa Statului şi gestionarea manifestaţiilor paşnice", precizează ziarul sirian al-Watan, citat de AFP.

„Această serie de măsuri strategice se încadrează într-un plan de reforme politice care au rolul consolidării procesului democratic, extinderii participării cetăţenilor la viaţa politică, consolidării unităţii naţionale şi garantării securităţii patriei şi cetăţenilor", adaugă al-Watan.

Siria se confruntă, de câteva săptămâni, cu proteste violente împotriva regimului Assad. Anunţul de ieri a avut loc la câteva ore după ce forţele de securitate au reprimat o nouă manifestaţie la Homs. Zeci de studenţi au demonstrat ieri dimineaţă şi la Alep, dar manifestaţia a fost dispersată de forţele de ordine. Suhair Atassi, un cunoscut activist din Damasc, a declarat pentru BBC că 37 de studenţi au fost arestaţi şi bătuţi.

În plus, potrivit BBC, autorităţile siriene au arestat, la Homs, un important lider al mişcării de opoziţie, Mahmuod Issa, după ce acesta a dat un interviu la Al-Jazeera, în care vorbea de moartea generalului Abdo Khodr al-Tellawi şi cerea autorităţilor să investigheze cazul şi să aresteze vinovaţii. Agenţia oficială siriană SANA a anunţat că „găşti criminale înarmate" l-au atacat şi ucis pe general şi câţiva membri ai familiei sale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite