Siria: revolte sângeroase înainte de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumire Întreaga ţară a fost cuprinsă, ieri, de proteste, în pofida faptului că preşedintele Bashar al-Assad a ridicat starea de urgenţă. Procesiunile din Vinerea Mare şi alte festivităţi pascale au fost anulate pe teritoriul Siriei. Peste 15 persoane au fost ucise după ce protestele au degenerat în violenţă.

În ciuda faptului că preşedintele Bashar al-Assad a ridicat, ieri, starea de urgenţă, în vigoare în Siria din 1963, sirienii au organizat, ieri,  o nouă serie de proteste, după tradiţionala rugăciune musulmană. Un grup a lansat pe Facebook un apel la manifestaţie, sub sloganul „Vinerea Sfântă", care coincide cu a doua zi de comemorare a Patimilor lui Hristos. „Vinerea sfântă, 22 aprilie 2011, o singură inimă, o singură mână, un singur obiectiv", scriu organizatorii pe pagina de Facebook, unde au postat o turlă de biserică între două minarete.

Autorităţile au intensificat măsurile de securitate. Armata a desfăşurat trupe în oraşul Homs, care au devenit un catalizator pentru manifestanţi. Cu toate acesta, aproximativ 5.000-6.000 de persoane au participat la un marş în oraşul Qamishli (nord-est). Protestatarii-arabi, kurzi sau creştini s-au adunat în faţa moscheii Qasmo, fluturând steaguri siriene. Unii aveau pancarte pe care scria „Arabi, creştini şi kurzi, toţi împotriva corupţiei". Alţii au scandat în limba kurdă „Libertate, fraternitate".

Procesiunile din Vinerea Mare, anulate

Populaţia creştină din Siria a fost nevoită să renunţe la comemorările sale, de obicei colorate şi exuberante, din cauza numărului de „martiri" şi a „situaţiei proaste", a declarat un responsabil de rang înalt al bisericii pentru „Daily Telegraph". Promisiunile guvernului, amestecate cu violenţele comise de forţele de securitate, nu au făcut decât să dea un impuls opoziţiei, care a organizat noi demonstraţii după rugăciunea de ieri.

Acestea s-ar fi suprapus însă peste comemorările din Vinerea Mare, în care sunt organizate, în mod normal, procesiuni şi adunări publice de către minoritatea creştină a Siriei, estimată la 1-2 milioane de persoane, sau aproximativ 5% din populaţia ţării. Protestele antiguvernamentale au izbucnit pentru prima dată, luna trecută, la Deraa şi s-au răspândit la nivel naţional. Cel puţin două sute de persoane au fost ucise, după ce Guvernul sirian a intervenit pentru înăbuşirea protestatarilor.

Risc de război civil

Evenimentele din Siria ar putea degenera în război civil, ceea ce ar afecta inevitabil statele vecine, printre care Libanul, a declarat Mihail Marghelov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus ).   El a adăugat că societatea libaneză urmăreşte îndeaproape schimbările politice din Siria, Beirutul şi Damascul acuzându-se reciproc de amestec în treburile lor interne.

"Evenimentele din Siria riscă să degenereze în război civil.''
Mihail Marghelov,parlamentar rus

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite