Siria: pietre şi violenţe pentru ambasadori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Ford, ambasadorul Statelor Unite la Damasc, a fost huiduit şi a fost la un pas de a fi linşat joi de manifestanţi care susţineau regimul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a denunţat imediat „o campanie de intimidare" dusă împotriva diplomaţilor americani pe care a „condamnat-o cu fermitate". Clinton a cerut insistent regimului sirian să-i protejeze. Casa Albă a calificat atacul drept „nejustificat şi nejustificabil". Circa o sută de manifestanţi pro-Assad au reuşit totuşi să-i deterioreze maşina diplomatului Robert Ford. Totul s-a petrecut când acesta a sosit la biroul unui opozant al regimului de la Damasc, Hassan Abdelazim. „Imediat ce ambasadorul a intrat în clădire, am auzit scandându-se sloganuri ostile şi cel puţin o sută de persoane au încercat să ia cu asalt birourile", a povestit ulterior Abdelazim.

„Au manifestat în stradă şi la intrarea în imobil. Au încercat să spargă uşa biroului meu, dar nu au reuşit", a relatat şi Robert Ford. Aceste violenţe au avut loc cu puţin înainte de o nouă manifestaţie organizată astăzi la apelul militanţilor pentru democraţie cu sloganurile „Victorie pentru Siria noastră" şi „Popoarele sunt mai puternice decât despoţii".

 Franţa, nedorită

Sâmbăta trecută, şi ambasadorul Franţei în Siria, Eric Chevallier, a fost la rândul lui agresat, în timp ce susţinători ai preşedintelui Al-Assad au dat foc steagului Franţei. Potrivit martorilor, aceştia au aruncat cu pietre şi cu ouă când diplomatul francez revenea de la o întrevedere avută în cartierul creştin cu patriarhul grec-ortodox Ignaţiu al IV-lea. Eric Chevalier susţine că printre agresori s-au aflat şi miliţieni sirieni („Chabihas") care susţin regimul represiv al lui Assad.

Diplomaţi incomozi

Ambasadorii Franţei şi Statelor Unite au iritat Damascul după ce, în iulie, au vizitat (separat) oraşul Hama (centru), teatrul unor manifestaţii de amploare împotriva regimului Assad. Atacul de acum două zile ce l-a vizat pe Robert Ford a intervenit după ce Ministerul sirian de Externe a acuzat Washingtonul că „încurajează violenţele comise împotriva armatei siriene de către grupări înarmate necunoscute".„Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american care a calificat drept «naturale» aceste acte teroriste sunt iresponsabile şi de natură să încurajeze actele teroriste şi haosul, cu scopul de a servi interesele străine contrare celor ale poporului sirian", susţine Walid Mouallem, ministrul sirian de Externe.

De la mijlocul lunii martie, represiunea autorităţilor de la Damasc împotriva civililor care manifestează pentru schimbări democratice a făcut peste 2.700 de morţi, potrivit unor organizaţii nonguvernamentale. În ultimele două zile, şapte persoane au fost omorâte la Rastan, în centrul ţării, iar alte 32 au fost rănite de către opozanţi ai regimului Assad, printre care se află şi numeroşi dezertori din armata siriană, originari din acest oraş.

Violenţele continuă

Un militant sirian pentru drepturile omului susţine că cel puţin 2.000 de dezertori, pe care regimul lui Assad îi numeşte „terorişti", duc în prezent lupte grele la Rastan şi în oraşul vecin Talbiseh.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite