Siria: extremiştii preiau cârma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia înarmată e acuzată de încălcări grave ale drepturilor omului, în special răpiri, torturi şi execuţii.

O bătălie într-un cartier select din Damasc şi două atacuri cu bombă au zguduit Siria în ultimele zile. Luni, localnicii din cartierul Mezze al capitalei siriene au auzit focuri de armă, la câteva ore după ce o explozie a făcut ravagii printr-un cartier din Alep, al doilea oraş al ţării. Sâmbătă, două maşini-capcană au explodat la Damasc lângă clădiri ale forţelor de securitate.

Nu este clar cine a fost în spatele atacurilor din Mezze, unde locuiesc mulţi dintre şefii serviciilor de securitate. Dar, la fel ca şi în cazul atacurilor anterioare, de la sfârşitul anului trecut, regimul şi opozanţii săi au dat vina unii pe alţii.  Mass-media de stat a arătat cu degetul către „terorişti", pentru atacurile în care au murit 27 de oameni şi au rănit alte zeci.  Grupurile de opoziţie spun că autorităţile sunt responsabile pentru declanşarea exploziilor, în încercarea de a arăta că protestatarii sunt terorişti.

„Ar putea fi o doză de adevăr în acuzaţiile opoziţiei, dar ambele explicaţii par acum nesatisfăcătoare", scrie „The Economist". Pe măsură ce statul pierde din putere şi măcelul ia amploare, există mai mult loc pentru radicalizare. Extremiştii au reprezentat până acum un contingent extrem de mic din rândul insurgenţilor, dar luna trecută un nou grup jihadist care se autointitulează „Jabhat al-Nusra" („Frontul Salvării") a dat publicităţii o înregistrare video în care îşi asumă responsabilitatea pentru atacurile anterioare şi pentru un şir de alte explozii mai mici. Oameni aflaţi la faţa locului spun că Hizb al-Tahrir, un grup pan-Islamist, apare adesea la demonstraţii.

Violenţe şi abuzuri la tot pasul

Ultimele violenţe confirmă faptul că stabilitatea pentru care Siria era renumită nu mai există. Dispozitive improvizate explodează acum la fiecare pas. Revolta continuă, dar există un sentiment că cei care au început-o au pierdut acum controlul. „Nu mai e vorba doar de o revoluţie, ci despre altceva ce nu putem controla", a spus unul dintre tinerii revoluţionari, citat de „The Economist".

Opoziţia siriană înarmată comite încălcări grave ale drepturilor omului, în special răpiri, torturi şi execuţii ale militarilor şi susţinătorilor guvernului, a denunţat marţi organizaţia Human Rights Watch (HRW).  Potrivit organizaţiei, aceste abuzuri au fost comise de grupurile opoziţiei din motive confesionale, într-o ţară majoritar sunnită care este condusă de alawiţi, o ramură şiită.

„Mai multe rapoarte arată că unele atacuri comise de opoziţia armată au fost motivate de sentimente antialawite sau antişiite, generate de asocierea acestor comunităţi cu politicile guvernamentale", potrivit HRW.  „Strategia brutală a guvernului sirian nu poate justifica abuzurile comise de grupurile de opoziţie armate", a afirmat Sarah Leah Whitson, directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite