Siria: copii folosiţi de armată drept scuturi umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi copii din Siria au povestit că au fost folosiţi de trupele siriene drept scuturi umane, potrivit unui raport al ONU.

Unii dintre ei au spus că au fost forţaţi să se urce pe tancuri pentru a opri atacurile opoziţiei. Reprezentantul Special al ONU pentru Copii şi Conflictele Armate susţine că mai mulţi copii au fost torturaţi în custodia poliţiei şi măcelăriţi în masacre. 

Radhika Coomaraswamy a declarat pentru BBC că echipa ei s-a întors din Siria cu rapoarte „oribile". Ea spune că nu a mai văzut o situaţie similară, în care copiii nu numai că nu sunt protejaţi, dar sunt chiar ţinte ale conflictului. „Mulţi foşti soldaţi au spus că s-a tras în zonele cu populaţie civilă şi că au văzut copii, chiar copii mici, fiind ucişi sau schilodiţi", a afirmat ea.

„De asemenea ni s-a spus că există copii torturaţi şi am văzut chiar noi copii care aveau urme de tortură. De asemenea ni s-a spus că unii copii sunt folosiţi - şi asta ni s-a povestit chiar de către unii dintre eii - drept scuturi umane, fiind aşezaţi pe tancuri, astfel încât forţele opoziţiei să nu tragă". Ea a criticat însă şi Armata Liberă Siriană, forţa de opoziţie, spunând că şi aceasta pune în pericol copiii. „Pentru prima dată am auzit de copii recrutaţi de Armata Liberă Siriană, mai ales pentru joburi ce ţin de asistenţa medicală şi alte servicii, dar totuşi în prima linie", a declarat ea.

Copii de 10 ani, torturaţi în detenţie

Radhika Coomaraswamy a spus că suferinţa care este creată copiilor în Siria este neobişnuită, chiar şi pentru situaţii de luptă. „Suntem şocaţi. Omorârea şi schilodirea copiilor în schimburile de focuri suntlucruri întâlnite în multe conflicte, dar torturarea copiilor în detenţie, unii având nu mai mult de 10 ani, este ceva cu totul neobişnuit, iar aşa ceva nu vedem în alte locuri". În plus, ea a mai spus că, în masacrele care s-au produs recent, copiii au fost executaţi, spunând că nici acest gen de lucruri nu a mai fost întâlnit în alte zone de conflict. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite