Siria: Represiune feroce a „trădătorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tancuri şi transportoare blindate au intrat şi au deschis focul în mai multe localităţi pentru a reprima protestele la adresa regimului de la Damasc. Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, i-a promis secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, că operaţiunile militare împotriva opozanţilor săi „vor înceta“.

Tancurile siriene au înconjurat, ieri, oraşul Rastan, aflat la 20 de kilometri nord de Homs, teatrul unor sângeroase confruntări între opozanţii preşedintelui sirian Bashar Al-Assad şi armată, soldate cu sute de victime în rândul civililor. „Tancurile au fost desfăşurate şi se trage cu mitraliere", a spus un localnic, citat de BBC. Informaţii neconfirmate spun că această mişcare a fost determinată de dezertări în rândul trupelor siriene. Jurnaliştii străini nu pot intra în Siria, şi din această cauză informaţiile vin foarte greu din această ţară.  În cadrul reformelor anunţate, preşedintele sirian a promulgat, zilele acestea, o nouă lege a presei, dar apărătorii drepturilor omului spun că jurnaliştii tot riscă amenzi de până la 21.000 de dolari pentru defăimare şi închisoarea dacă atacă „prestigiul şi demnitatea statului, unitatea naţională şi moralul armatei". 

Blindate şi vehicule de transport de trupe şi au pătruns ieri dimineaţă şi în localitatea Hitt, aflată la doi kilometri de frontiera nordică cu Libanului, a anunţat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH), organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Marea Britanie. „Se aud tiruri intense de armament greu de mai bine de nouă ore", a declarat Rami Abfdel Rahmane, directorul OSDH.

Douăsprezece persoane au fost ucise duminică şi alte 15 sâmbătă, în timpul protestelor care au avut loc în câteva oraşe siriene, potrivit canalului de televiziune Al Jazeera. Dispersarea opozanţilor regimului este însoţită de arestări în rândul populaţiei şi de întreruperea electricităţii, susţin activiştii sirieni pentru drepturile omului. Forţele de securitate siriene au atacat şi protestatarii dintr-o moschee din capitală şi l-au bătut pe imamul în vârstă de 80 de ani, relatează BBC. Intervenţia în forţă a armatei şi forţelor de securitate siriene intervine în ciuda faptului că liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, i-a promis la 17 august secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, că operaţiunile militare împotriva opozanţilor săi „vor înceta".

Profesor de Sorbona, liderul opoziţiei

Opoziţia a anunţat alegerea lui Burhan Ghalioun, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Sorbona din Paris, în funcţia de preşedinte al Consiliului de tranziţie din Siria, relatează Al Jazeera. Înfiinţarea acestui Consiliu, format din 94 de membri, a fost anunţată săptămâna trecută.   Liderii opoziţiei au declarat că acest consiliu va coordona eforturile de răsturnare a regimului Assad, confruntat cu revolte din martie. Pe de altă parte, şeful Consiliului Revoluţionar al Comitetelor de Coordonare Siriene, Mohammad Rahhl, a declarat că acest organism al opoziţiei a luat decizia de a-i înarma pe protestatarii sirieni pentru a face faţă represiunii din partea regimului. „Înfruntarea cu acest monstru cere acum arme, în special după ce a devenit clar pentru toţi că lumea sprijină revoluţia siriană doar cu vorbe", a declarat Mohammad Rahhl.

Bashar, tot mai izolat şi în lumea arabă

Şefii diplomaţiei din ţările membre ale Ligii Arabe au decis, într-o reuniune care a avut loc sâmbătă, să-l trimită în Siria pe secretarul general al organizaţiei, Nabil al-Arabi, pentru a discuta cu preşedintele Bashar al-Assad modalităţi de rezolvare a crizei. Liga Arabă a cerut Damascului să respecte dreptul poporului sirian de a trăi în siguranţă şi de a-i fi respectate aspiraţiile legitime la reforme politice şi sociale. Mai mult, preşedintele turc, Abdullah Gul, a declarat că Turcia nu mai are încredere în preşedintele sirian după ce acesta a continuat reprimarea sângeroasă a civililor. Aceste critici vin după ce statele occidentale au decis să intensifice sancţiunile politice şi economice la adresa liderilor de la Damasc.

Caricaturist schilodit

Unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti din lumea arabă a fost bătut cu bestialitate şi i-au fost rupte mâinile de forţele siriene de securitate. Faţa tumefiată a lui Ali Farzat a apărut pe prima pagină a mai multor ziare din Orientul Mijlociu. Într-o caricatură recentă, Farzat îl prezintă pe preşedintele Bashar al-Assad cum ţine la piept o servietă, în timp ce încearcă să sară în maşina liderului libian Muammar Gaddafi, aflat la volan.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite